zondag, 16. oktober 2016 - 21:57 Update: 17-10-2016 9:56

Ouderenorganisaties vragen in gezamenlijke brief aan Klijnsma om korten op pensioenen te voorkomen

Ouderbonden sturen brief aan Klijnsma tegen korten pensioenen
Foto: Archief EHF
Woerden/Den haag

ANBO en de andere ouderenorganisaties hebben staatssecretaris Klijnsma in een gezamenlijke brief opnieuw gevraagd maatregelen te nemen om korten van pensioenen te voorkomen. 'In de brief, die ook aan de Tweede Kamer is verstuurd, worden meerdere argumenten en mogelijkheden aangekaart', meldt de ANBO.

Onzekerheid over korten

Voor veel pensioenfondsen is het nog ongewis of er volgens de huidige regels gekort moet worden. Grote fondsen als ABP, Zorg en Welzijn en de metaalfondsen PMT en PME zitten maar net boven de dekkingsgraad van een kleine 90 procent, waarbij direct korten nodig is. 

De ouderenorganisaties geven aan dat het niet nodig is om in een herstelplan tot buffers van 25 tot 30 procent te komen, zoals nu is voorgeschreven. Wel zouden de fondsen naar een minimum buffer van 5 procent moeten gaan, wat veel meer lucht zou geven. Verder onderstrepen de organisaties nog eens dat de huidige actieve deelnemers een veel te lage premie betalen, waardoor de dekkingsgraden extra onder druk staan.

Naar een evenwicht tussen generaties

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO, onderstreept dat de voorstellen niet ten koste gaan van de andere deelnemers. 'Wij willen evenwicht tussen generaties. De huidige regels zijn niet flexibel genoeg, waardoor alle betrokkenen uitzicht op indexatie missen en met kortingen te maken kunnen krijgen'. 

'Dat voelen gepensioneerden vandaag in hun portemonnee, maar werknemers voelen dat morgen, als ze zelf met pensioen gaan. Nu loopt het pensioen van de meeste werknemers en gepensioneerden al een kleine vijftien procent achter in koopkracht', aldus Den Haan.

Categorie:
Provincie: