maandag, 17. oktober 2016 - 13:50 Update: 17-10-2016 15:29

Campagne gestart voor huiseigenaren om huis zuiniger te maken

Campagne gestart voor huiseigenaren om huis zuiniger te maken
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

De overheid is een campagne begonnen die huiseigenaren advies op maat geeft om ze er toe te bewegen energiebesparende maatregelen aan hun woning te laten uitvoeren. Dit heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken maandag bekendgemaakt.

Drie  jaar

De campagne loopt de komende drie jaar met tv- en radiospots, aandacht op internet en een speciale website. Daar kunnen huiseigenaren advies op maat krijgen: de mogelijkheden, de kosten en opbrengsten, de financiering met subsidie of goedkope lening. 

Ook krijgen ze hulp bij het vinden van een isolatiebedrijf of leverancier. Een gebreide ‘tochthond’ en een ‘tochtslang’ spelen de hoofdrollen in de campagne: zij worden werkloos als in het huis isolatie wordt aangebracht.

Ook verenigingen van eigenaren (VvE’s) kunnen voor hun complex met koopwoningen subsidie krijgen voor isolatie. Daarnaast is er voor VvE’s subsidie voor energieadvies, het maken van een duurzaam meerjarig onderhoudsplan en begeleiding.

Investeringssubsidie 

Voor de aanschaf van een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel is een investeringssubsidie duurzame energie beschikbaar. Voor verhuurders van huurhuizen zijn er al andere subsidieregelingen voor energiebesparing. Bij zeer energiezuinige huizen (‘nul-op-de-meter’) kan de verhuurder een bijdrage van de huurder vragen. De huurder betaalt dan niet of nauwelijks voor energie, en is netto hetzelfde kwijt aan woonlasten voor een huis met meer comfort.

Goedkope lening

Het is ook mogelijk een gunstige lening af te sluiten om energiebesparende maatregelen te financieren. De subsidie en zo’n lening zijn te combineren. Ook een combinatie van de rijkssubsidie met bijdragen van een gemeente of provincie is mogelijk.

Het Rijk voert de campagne ‘Energie besparen doe je nu’ samen met de energieloketten van de gemeenten, met bedrijven en maatschappelijke organisaties.
Energie besparen doe je nu. Dat is het motto van een campagne om huiseigenaren te stimuleren hun dak, vloer, gevel, spouwmuur of ramen te isoleren. 

Veel mensen hebben geen idee wat isolatie kost, en 60 tot 70% schat te laag in wat het oplevert. Uit een enquête blijkt dat de helft van de ondervraagden wel (zeer) geïnteresseerd is in energiebesparende maatregelen. Energiebesparing scheelt in de stookkosten, levert meer comfort in huis op en is goed voor het milieu. 

Ruim 70% vindt het (zeer) belangrijk dat de overheid energiebesparing stimuleert. Veel mensen (71%) kennen de verschillende mogelijkheden. Slechts een kwart weet dat er subsidie bestaat voor energiebesparende maatregelen.

Categorie:
Provincie: