woensdag, 9. november 2016 - 12:59 Update: 09-11-2016 13:05

FNV Taxi eist échte banen voor taxichauffeurs Stedendriehoek

FNV Taxi eist échte banen voor taxichauffeurs Stedendriehoek
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Donderdagavond overhandigt een groep van 50 mensen, taxichauffeurs samen met hun klanten, ruim 1100 handtekeningen aan de gemeenteraad van Apeldoorn. Zo’n 71 chauffeurs van de regiotaxi in Gelderland dreigen per 1 januari hun baan te verliezen. De chauffeurs en hun klanten (leerlingen en zieken) willen niet gescheiden worden. Ze eisen dat de opdrachtgever (9 gemeenten samen) garant staat voor het vervoersaanbod in de regio Stedendriehoek en eisen échte banen voor de chauffeurs.

Garantie Gemeenten in belang van álle partijen

Herbert Römer, bestuurder FNV Taxi: ‘Dit is in het belang van álle partijen. De vervoerder behoudt kwalitatief goed personeel dat veel ervaring heeft en de klanten kent. De vervoerder hoeft niet met korte en onzekere contracten te werken als de opdrachtgever (9 gemeenten) garant staat dat het aanbod van het vervoer gelijk blijft. Ook voor de klanten is dit belangrijk. Het gaat om kwetsbare zieke mensen, die vertrouwen op hun eigen vaste chauffeur. Voor de chauffeurs betekent het dat ze de komende twee jaar een échte baan hebben met zekerheid. Maar ook voor de opdrachtgever zal het goed zijn. Iedereen in onze regio kent de problemen met de start van de taxi regie-centrale. Die kun je oplossen met ervaren vaste chauffeurs. Dan kan het imago van de gemeenten en het vertrouwen in hen weer worden hersteld. Ook voor de continuïteit van het vervoer is het van belang dat de opdrachtgever garant staat. In het verleden is door faillissement van de vervoerder al eens van de ene op de andere dag het vervoer gestopt.’

Achtergrond
De aanbesteding van het leerlingen- en ziekenvervoer in de Stedendriehoek valt niet meer onder de Provincie Gelderland, maar onder 9 gemeenten, waarvan gemeente Apeldoorn de kartrekker is. In 2013 werd het vervoer uitbesteed aan Willemsen en de Koning, dat in februari 2015 failliet ging. Het vervoer van Stedendriehoek werd voortgezet door Connexxion Taxi Services (CTS). Het personeel werd ontslagen en 71 chauffeurs werden ondergebracht bij het uitzendbureau Chauffeur Expert. CTS hield de chauffeurs onder de uitzendconstructie bij Chauffeur Expert met een tijdelijk contract dat afloopt per 31 december 2016.

Römer: ‘Dus vanaf 1 januari staan ze op straat. Door de uitzendconstructie hebben ze al veel schade geleden: acht maanden geen pensioenopbouw, vervolgens ondergebracht bij een veel minder goed pensioenfonds, geen vast arbeidscontract, geen perspectief meer en straks geen transitievergoeding. De chauffeurs zijn zich altijd blijven inzetten en hebben het werk nooit onderbroken. De instellingen en klanten zijn zeer tevreden met hen en beoordelen de kwaliteit met een 8. Men wil deze chauffeurs die veel ervaring en motivatie hebben niet kwijt!'

FNV Taxi, FNV lokaal en CNV vakmensen ondersteunen de actie. De handtekeningen worden donderdag 10 december overhandigd tussen 18.45 en 19.15 uur op het Gemeentehuis in Apeldoorn.

Categorie:
Provincie: