donderdag, 10. november 2016 - 8:31 Update: 10-11-2016 12:25

Inflatie stijgt verder naar 0,4 procent

foto van inflatie | fbf
Foto: fbf
Den Haag

De inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) steeg in oktober naar 0,4 procent, meldt CBS. Dat is het hoogste niveau in ruim een halfjaar. In september waren goederen en diensten voor de consument 0,1 procent duurder dan een jaar eerder.

Duurdere autobrandstoffen verhogen inflatie

Duurdere autobrandstoffen verhoogden de inflatie in oktober. De prijzen van benzine en diesel zijn ruim een jaar niet zo hoog geweest. Aan de pomp kostte een liter benzine in oktober 1,52 euro en dat is 4 eurocent meer dan een jaar eerder. Ook de prijsontwikkeling van pakketreizen naar het buitenland en kleding had een opwaarts effect op de inflatie.

Inflatie zonder energie, voeding, alcohol en tabak stijgt ook

Omdat de prijsontwikkeling van energie en voeding sterk fluctueert en de prijzen van alcohol en tabak vaak stijgen door belastingmaatregelen, wordt ook gekeken naar de inflatie exclusief deze productgroepen. De inflatie in oktober volgens deze maatstaf steeg naar 0,6 procent. In september was dit 0,4 procent.

Verschil inflatie Nederland en eurozone wordt kleiner

De inflatie in Nederland volgens de HICP steeg, van -0,1 procent in september naar 0,3 procent in oktober. De inflatie in de eurozone steeg naar 0,5 procent. Daarmee blijft de inflatie in Nederland onder het niveau van de eurozone, maar het verschil wordt kleiner. Het was weer de stijging van de energieprijzen die de toename van de inflatie in de eurozone veroorzaakte.

De HICP wordt volgens de Europees geharmoniseerde methode berekend zodat deze kan worden vergeleken met andere lidstaten van de Europese Unie. De prijsindexcijfers voor de eurozone en de Europese Unie als geheel worden berekend uit de HICP’s van de afzonderlijke lidstaten. De Europese Centrale Bank gebruikt deze cijfers voor het monetaire beleid.

De HICP houdt in tegenstelling tot de CPI geen rekening met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de prijsontwikkeling van huurwoningen. Omdat de huurstijging hoger is dan de gemiddelde prijsstijging van andere goederen en diensten, komt de Nederlandse inflatie volgens de CPI op dit moment iets hoger uit dan volgens de HICP.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):