vrijdag, 2. december 2016 - 17:16 Update: 02-12-2016 17:21

Klijnsma maakt pensioenknip half jaar langer mogelijk

Klijnsma maakt pensioenknip half jaar langer mogelijk
Foto: Archief EHF
Den Haag

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) maakt de regeling Pensioenknip een half jaar langer mogelijk.

'Mensen met een pensioen in de vorm van een premie- of kapitaalregeling kunnen hierdoor nog tot 1 juli 2017 een tijdelijke uitkering voor maximaal twee jaar aankopen', zo meldt het ministerie van SZW vrijdagmiddag.

Vast of variabel

Hierdoor kunnen ook mensen die begin 2017 met pensioen gaan zelf kiezen wat voor soort pensioen zij willen, vast of variabel. De verwachting is dat de pensioenuitvoerders in de eerste helft van 2017 de variabele pensioenregeling kunnen aanbieden.De pensioenknip is bedoeld voor mensen die pensioen hebben opgebouwd in een premie- of kapitaalovereenkomst. Ongeveer 1 miljoen mensen hebben zo’n pensioen. 

De pensioenknip maakt het mogelijk om de aankoop van een pensioenuitkering op de pensioendatum te splitsen in een tijdelijke uitkering van (maximaal) twee jaar en een direct daarop aansluitende levenslange uitkering. Hierdoor kunnen mensen zelf kiezen wat voor pensioen ze willen: een vast of een flexibel pensioen en de daaraan verbonden beleggingsrisico’s.

Rente historisch laag

Zonder de pensioenknip zitten mensen automatisch vast aan een (vast) pensioen dat sterk bepaald wordt door de rentestand op het moment van pensionering. Op dit moment is deze historisch laag.

Categorie:
Provincie: