dinsdag, 30. mei 2017 - 13:43 Update: 30-05-2017 18:29

UWV ziet voor komende twee jaar werkgelegenheid toenemen

Tekort personeel remt mogelijk groei bedrijven in Midden-Utrecht
Foto: Archief EHF
Utrecht

Onder invloed van de groei van de Nederlandse economie neemt de werkgelegenheid dit jaar en volgend jaar in Midden-Utrecht toe met 11.500 banen tot ruim 490.000. Het aan-tal WW-uitkeringen daalt met 4.000 naar 14.000 eind 2018. Het aantal vacatures blijft waarschijnlijk op een hoog niveau, maar neemt niet verder toe.

In een aantal sectoren, zoals in de ICT, vervoer & logistiek, zorg, onderwijs en bouw, krijgen werkgevers nog meer moeite om aan gekwalificeerd personeel te komen, wat de groei van bedrijven in deze sectoren kan remmen. Dit blijkt uit de regionale cijfers van de arbeids­marktprognose die UWV vandaag presenteert.

In de regio Midden-Utrecht ontwikkelt de werkgelegenheid zich in 2017 en 2018 sterk, met 1,2% gemiddeld per jaar. Dit komt vooral dankzij de sector zakelijke dienstverlening. Binnen deze sector is de ICT sterk vertegenwoordigd, terwijl de krapte aan ICT’ers een knelpunt vormt. Door een relatief hoge bevolkingsgroei wordt in de regio Midden-Utrecht een groei van de sector consumentendiensten verwacht.

Er zal, met een relatief hoge bevolkingsgroei, in de regio Midden-Utrecht meer besteed gaan worden in de sector consumentendiensten. Deze sector bestaat o.a. uit de detailhandel, horeca, cultuur, sport en recreatie. De sector zakelijke diensten is in de regio ook sterk vertegenwoordigd. In de subsector financiële dienstverlening verdwijnen echter veel banen. Ook in de industrie en in de collectieve sector wordt een afname van het aantal banen verwacht.

Sterke daling WW-uitkeringen

De beroepsbevolking in Midden-Utrecht neemt naar verwachting toe. De werkgelegenheid stijgt sneller dan het arbeidsaanbod en daardoor neemt de werk­loosheid verder af. Het aantal WW-uitkeringen daalt na jaren van bijna ononderbroken stijging. De daling zet dit jaar en volgend jaar door. UWV gaat in Midden-Utrecht uit van een afname met ruim 4.000 WW-uitkeringen (-23%) naar ongeveer 14.000 uitkeringen eind 2018. De snelle daling is mogelijk doordat minder mensen een uitkering aanvragen en de kans op werk vanuit de WW toeneemt. 

Categorie:
Provincie: