woensdag, 2. mei 2018 - 16:57 Update: 02-05-2018 20:38

Rutte: meerjarenbegroting Europese Commissie 'onacceptabel'

Rutte: meerjarenbegroting Europese Commissie 'onacceptabel'
Foto: Min. Alg. Zaken
Den Haag/Brussel

Woensdag heeft de Europese commissie een voorstel gepresenteerd over hoe de Europese begroting, het zogenoemde Meerjarig Financieel Kader er in de periode 2021-2027, uit moet komen te zien. 'Dit voorstel is voor Nederland geen acceptabele uitkomst', zo laat premier Rutte woensdag in een reactie weten.

'Te hoog'

Nederland vindt dat met het voorstel van de commissie de rekening voor Nederland te hoog op loopt. Ook andere landen worden hierdoor geraakt. Een kleinere EU als gevolg van Brexit moet ook een kleinere begroting betekenen. Dat vraagt om scherpere keuzes en bezuinigingen.

Lasten niet rechtvaardig verdeeld

Het voorstel verdeelt de lasten bovendien niet rechtvaardig. Nederland wordt economisch al hard geraakt door Brexit, daar legt dit MFK-voorstel nu een onevenredig hoge rekening bovenop. De commissie erkent dat de landen die de grootste lasten dragen een compensatie verdienen, maar biedt daar alleen een tijdelijke oplossing voor met aflopende kortingen. Dit is geen oplossing voor het onderliggende probleem van oneerlijke lastenverdeling. Nederland wijst dit daarom af.

Meer innovatie, minder traditie

Wel maakt de Commissie een aanzet voor benodigde modernisering. Nederland ziet dit als een eerste stap, al moet de uitwerking aanzienlijk ambitieuzer. Meer innovatie, minder traditie. Nederland zal zich in de onderhandelingen hard maken voor een moderne begroting waarin de lasten eerlijk worden verdeeld. Er is nog een lange weg van onderhandelingen te gaan. Uiterlijk 2020 beslissen de landen van de Europese Unie over de vraag hoeveel geld er beschikbaar komt en waar het aan wordt besteed.

Categorie:
Provincie: