donderdag, 25. juni 2020 - 11:41

Hogere export Nederlandse producten naar China

containers
Den Haag

In de eerste vier maanden van 2020 is de export van goederen van Nederlandse makelij naar China met 500 miljoen euro gestegen tot 3,5 miljard euro. Dat is 16 procent meer dan in dezelfde periode in 2019. Vorig jaar exporteerde Nederland voor 9,8 miljard euro goederen van Nederlandse makelij naar China. Dit blijkt uit nieuwe cijfers over de goederenhandel en de nieuwe Internationaliseringsmonitor waarin de handelsrelatie met China centraal staat.

De totale exportwaarde van goederen van Nederlandse makelij daalde in de eerste vier maanden van 2020 met 8 procent. Dit komt, naast de coronacrisis, vooral doordat deze sterk te lijden had onder fors lagere prijzen van olie en gas. In het Chinese exportpakket speelt olie en gas nauwelijks een rol van betekenis. Mede hierdoor kon het belang van China in de totale export van Nederlandse makelij toenemen.

Chinees belang neemt toe

In 2010 was het Chinese aandeel van Nederlandse producten in het exportpakket nog 1,8 procent. In 2019 is dit 3,4 procent. In de vier maanden van dit jaar groeide het Chinese belang verder tot 4 procent. Door deze ontwikkelingen kon China ten koste van Italië in rangorde een plaats opklimmen tot de zesde exportbestemming van in Nederland geproduceerde goederen.

Meer machines, minder afval

In de periode januari-april 2020 groeide de export van in Nederland geproduceerde machines naar China met 242 miljoen euro (28 procent) tot ruim 1,1 miljard euro. De export van varkensvlees verdubbelde ruim tot 334 miljoen euro. Deze toename hangt samen met het uitbreken van de Afrikaanse varkenspest in Azië in 2019. Hierdoor zakte in China de binnenlandse productie in en steeg de vraag naar buitenlands varkensvlees. Ook de export van babymelkpoeder en geneesmiddelen nam flink toe.

De export van Nederlands industrieel afval halveerde ruimschoots tot 140 miljoen euro. Dit is het gevolg van een importverbod dat China begin 2018 heeft ingesteld op verschillende soorten afval.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):