maandag, 30. januari 2023 - 17:31 Update: 30-01-2023 17:48

DNB: Digitaal bankieren lastig voor 2,6 miljoen Nederlanders

internet-bankieren-bank-geld-digitaal-inloggen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Niet iedereen weet zijn weg makkelijk te vinden als het gaat om de digitale betaalwereld. Dit meldt De Nederlandsche Bank (DNB) maandag na onderzoek.

Blokkeren bankpas

'Ruim 2,6 miljoen Nederlanders van 18 jaar en ouder worstelen met de digitale betaalwereld. Alledaagse betalingen in de winkel lukken meestal nog wel. Maar minder vaak voorkomende handelingen zoals het openen van een bankrekening of het blokkeren van een bankpas leveren problemen op', aldus DNB.

Digitalisering betaalverkeer neemt toe

Tegelijkertijd neemt de digitalisering van betalingsverkeer toe. Nederlanders kunnen steeds meer betaalzaken digitaal regelen. Zo betalen steeds minder Nederlanders in winkels met contant geld en steeds meer met hun betaalpas of mobiele telefoon. Een ontwikkeling die is versneld door de coronapandemie. Ook gebruiken steeds meer mensen online bankieren, bijvoorbeeld om hun banksaldo te controleren in plaats van papieren rekeningafschriften te gebruiken. 

Digitaal nieuwe betaalrekeningen openen

Ook kunnen zij digitaal nieuwe betaalrekeningen openen of betaalpassen aanvragen, terwijl zij hiervoor vroeger langs een bankfiliaal moesten. Samenhangend met deze ontwikkeling sluiten banken steeds meer filialen. Een nadeel hiervan is dat klanten daardoor steeds verder moeten reizen voor één op één dienstverlening van een bankmedewerker op een bankfiliaal. Dit maakt het voor sommige groepen mensen moeilijker om al hun bankzaken zelfstandig te regelen. Het risico van tweedeling in de maatschappij neemt hierdoor toe.

Actieplan Toegankelijk Betalingsverkeer

Met het onderzoek draagt DNB bij aan het Actieplan Toegankelijk Betalingsverkeer van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB). Dat plan heeft als doel om bestaande oplossingen van banken te verbeteren, mensen er beter over te informeren en ook om uit te zoeken waar klanten uit aandachtsgroepen tegenaan lopen en hoe dat verholpen kan worden.

Banken onderkennen het probleem

De Nederlandsche Bank vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zelfstandig hun bankzaken kunnen blijven doen. Banken onderkennen het probleem en bieden extra ondersteuning aan, maar ze kunnen nog meer doen om betalingsverkeer toegankelijk te houden voor iedereen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):