maandag, 30. november 2015 - 12:38 Update: 30-11-2015 12:41

Maastricht UMC zet 's werelds kleinste pacemaker in bij patiënt

Maastricht UMC zet 's werelds kleinste pacemaker in bij patiënt
Maastricht

Het Maastricht UMC+ is het eerste ziekenhuis in Limburg dat 's werelds kleinste pacemaker heeft ingebracht bij een patiënt. De behandeling werd onlangs uitgevoerd door de Maastrichtse cardioloog Kevin Vernooy.

De mini-pacemaker is niet groter dan een flinke vitaminepil en is zo'n 90 procent kleiner dan de standaard pacemaker. Het apparaatje, dat ontwikkeld is door Medtronic, wordt momenteel door slechts een beperkt aantal ziekenhuizen in Nederland gebruikt.

De mini-pacemaker

De mini-pacemaker kan uitkomst bieden bij patiënten met een te trage hartslag of boezemfibrilleren. Bij dergelijke aandoeningen wordt een pacemaker ingebracht die het regelmatige ritme van het hart herstelt door middel van elektrische impulsen. De pacemaker wordt normaliter via een chirurgische ingreep ingebracht en functioneert met behulp van speciale draden die tot in hart geplaatst worden. In tegenstelling tot de conventionele pacemaker is de kleinere variant echter draadloos en kan via de lies worden ingebracht. Door deze minder ingrijpende behandeling is de verwachting dat er zowel op korte, als op lange termijn minder complicaties zullen optreden.

Innovatie op de vierkante centimeter

Kevin Vernooy van het Maastricht UMC+ is één van de weinige cardiologen in Nederland die momenteel werkt met de minuscule technologie: "De mini-pacemaker heeft nu eenmaal een aantal grote voordelen ten opzichte van de traditionele methode, ook op de lange termijn. Zo zal de patiënt niet alleen sneller herstellen na de ingreep, de mini-pacemaker is niet van buitenaf zichtbaar en ook de levensduur van de batterij is met gemiddeld zo'n tien jaar behoorlijk lang." De nieuwe pacemaker kan momenteel geplaatst worden bij patiënten die enkel stimulatie in de hartkamer nodig hebben. Dit is een eerste stap in de verdere ontwikkeling van de technologie. In de toekomst komen mogelijk ook hartpatiënten met andere ritmeproblematiek in aanmerking voor een mini-pacemaker.