woensdag, 9. december 2015 - 11:00 Update: 09-12-2015 20:07

'Minister Schippers wil meer openheid farmaceutische industrie'

'Minister Schippers wil af van geheimzinnigdoenerij over medicijnprijzen'
Foto: Archief EHF
Den Haag

Minister Schippers wil de farmaceutische industrie aanpakken. Ze wil lagere prijzen en meer openheid. Dit laat de minister weten in een woensdag gepubliceerd interview met dagblad Trouw.

Schippers wil af van bepaalde constructies waarmee farmaceutische concerns hun dure medicijnen in de EU mogen beschermen. Ook wil ze af van de geheimzinnigdoenerij over de medicijnprijzen. Hierdoor weten EU-lidstaten van elkaar niet wat ze voor een bepaald medicijn betalen. De farmaceutische industrie heeft volgens de minister zo 'alle kaarten in handen', zo schrijft de krant

Schippers wil hierover gaan praten met de andere EU-landen en denkt dat collega's wel ontvankelijk zijn voor haar ideeën omdat elk land met hetzelfde probleem zit. De minister wil de krachten bundelen en samen met de andere lidstaten met de farmaceuten gaan onderhandelen over de prijzen van medicijnen. Vooral voor geneesmiddelen waarvoor geen alternatief bestaat, moet veel te veel worden betaald, aldus de minister. En er komen steeds meer van dergelijke dure, goed werkende medicijnen voor betrekkelijk kleine groepen patiënten op de markt. Op den duur lopen de kosten hiervoor in de miljarden en Schippers vreest dat dat onhoudbaar is.