dinsdag, 22. december 2015 - 14:47 Update: 22-12-2015 17:08

Pindakaas bomvol suikers uit winkelschap gehaald

Pindakaas ‘light’ met 451% méér suikers uit winkelschap gehaald
Amsterdam

De ‘light pindakaas’ met 30% minder vet maar wel 451% méér suikers, verdwijnt uit de winkelschappen van een groot aantal supermarkten. Dit hebben zij toegezegd aan foodwatch. De toezegging volgt nadat deze light pindakaas door foodwatch was genomineerd voor het Gouden Windei; de jaarlijkse prijs voor het meest misleidende product.

De pindakaas is foodwatch een doorn in het oog omdat het als ‘light’ pindakaas wordt verkocht terwijl deze pindakaas bomvol suiker zit. De fabrikanten hebben een deel van de ‘vette’ pinda’s  vervangen door pure glucosestroop. Hierdoor gaat het vetpercentage weliswaar met 30% omlaag, maar schiet het suikergehalte met 451% omhoog tot meer dan een kwart van de pot: 27 gram per 100 gram. De supermarkten Plus, Deen, Coop, EMTE, Hoogvliet, Dirk en Dekamarkt hebben aangegeven te zullen stoppen met de verkoop van deze huismerk pindakaas light. 

De supermarkten die stoppen met de pindakaas light zijn allen aangesloten bij de inkooporganisatie Superunie. Ze zullen geheel stoppen met pindakaas light of beloven een light versie met een gezondere samenstelling. Wanneer dit precies gebeurt is nog niet bij elke supermarkt duidelijk. Plus spreekt over het ‘eerste kwartaal 2016’.