zondag, 21. februari 2016 - 20:23 Update: 21-02-2016 21:00

Eten van eieren geeft geen verhoogd risico op hartinfarct

Eten van eieren geeft geen verhoogd risico op hartinfarct
Foto: fbf

Uit een nieuwe Finse studie blijkt dat één ei per dag geen kwaad kan voor het hart, zelfs niet bij met mensen met een genetische aanleg voor cholesterol.

De wetenschappers hebben ontdekt, dat één ei per dag het risico op een hartinfarct niet verhoogt. Hoewel  vaak wordt gezegd dat een hoog cholesterolgehalte leidt tot hartproblemen, zijn de Finse wetenschappers tot de conclusie gekomen dat één ei per dag geen risico vormt.

Een gemiddeld ei(geel) bevat zo'n 186 mg cholesterol. Dat lijkt veel als de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid 300 mg is. Omdat een hoog cholesterolgehalte altijd gelinkt werd aan hartproblemen, werd het ei vaak op de lijst met  'gevaarlijke' voedingsmiddelen gezet. Maar dat is niet nodig, zo was al wel vaker te horen. Het advies om niet te veel eieren te eten, is wat verouderd geraakt en bovendien bevat een ei ook veel gezonde stoffen. Tot die conclusie komen de Finse wetenschappers ook: één ei per dag kan geen kwaad. Dit schrijft het Vlaamse lifestyleblad GoedGevoel op de website.

Voor het onderzoek werden 1.032 mannen tussen 42 en 690 jaar gevolgd. 21 jaar lang werden hun voedingsgewoonten en cholesterol bijgehouden. Aan het begin van de studie had geen van de mannen te kampen met een hartaandoening. 21 jaar later bleken 230 mannen een hartinfarct te hebben gekregen. 32,5 procent van de proefpersonen was drager van het gen APOE-4, dat ervoor zorgt dat voeding een grotere invloed heeft op het cholesterolgehalte in het bloed. Zij zouden dus eigenlijk meer moeten letten op gezonde voeding om hun cholesterol onder controle te krijgen.

In de grootste controlegroep van de studie kregen de deelnemers 520 mg cholesterol per dag en ze kregen ook een ei. Bij deze groep werd geen hartinfart of APOE-4 gen vastgesteld, waardoor geconcludeerd wordt dat het consumeren van eieren elke dag niet gelinkt kan worden aan hartaandoeningen.

Zelfs mensen met een erfelijke aanleg voor hoog cholesterol bleken geen verhoogde kans te hebben. Tijdens de studie is ook geen verband gevonden tussen cholesterol of het eten van eieren en vernauwing van de halsslagader. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.

Categorie: