zaterdag, 27. februari 2016 - 10:54 Update: 29-02-2016 20:23

Zonder zaad toch een kind verwekken

Straks kind verwekken zonder sperma?
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Bij muizen is het mogelijk om nageslacht te verwekken zonder sperma. Wetenschappers zijn een onderzoek begonnen of dit ook bij mensen kan.

Chinese wetenschappers is het gelukt om bepaalde stamcellen op te kweken tot spermatide-achtige cellen. Dat zijn kunstmatige spermacellen zonder zweepstaart. Deze cellen injecteerden ze met succes in een eicel: er werden gezonde muizenpups geboren. Dit heeft het team van wetenschappers naar buiten gebracht via medisch blad Cell Stem Cell, zo schrijft de Volkskrant.

Het resultaat zou het bewijs zijn dat het ook mogelijk is om zonder zaad een kind verwekken. Het zou een uitkomst zin voor mannen die zelf geen zaad aanmaken, zegt hoogleraar voortplantingsgeneeskunden Sjoerd Repping van het AMC. Uit onderzoek van het ziekenhuis blijkt dat het 'overgrote merendeel' de stamceltherapie zou overwegen. Het ziekenhuis is niet bij het onderzoek betrokken.

Bij stellen die zo'n ivf-behandeling overwegen, wordt de zaadcel vooraf opgekweekt uit weggeschraapt huidweefsel van de man. Maar het zal naar verwachting nog vijf jaar duren voordat deze techniek in de praktijk gebruikt kan gaan worden omdat nog getest moet worden of het veilig is.

Al meer dan 10 jaar zijn onderzoekers bezig om cellen uit stamcellen te kweken. Repiing in de krant: '"Maar tot nu toe zat er bij alle experimenten een fase waarin ze die cellen tussentijds moesten terugstoppen in de muis. Het mooie en bijzondere van dit onderzoek is dat het kweken nu voor het eerst helemaal buiten het lichaam is gelukt.'

De wetenschappers uit het Chinese Nanjing hielden zich bij de ontwikkeling van de methode aan een lijst met technische eisen die voortplantingsbiologen zichzelf twee jaar geleden hebben opgelegd.  Hoofdonderzoeker Jia-Hao Sha zegt in een verklaring: 'Onze methode voldoet volledig aan die gouden standaard. 'Daarom denken we dat dit een enorme belofte inhoudt voor de behandeling van mannelijke onvruchtbaarheid.'

Categorie: