vrijdag, 4. maart 2016 - 18:59 Update: 05-03-2016 13:52

Van Dam neemt nog geen besluit over toelating onkruidverdelger glyfosaat

Van Dam: meer duidelijkheid nodig over effecten onkruidmiddel glyfosaat
Foto: Archief FBF
Den Haag

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat Nederland maandag tegen het gebruik van het onkruidmiddel glyfosaat moet stemmen. In Brussel wordt maandag besloten of glyfosaat de komende jaar weer wordt toegelaten in Europa.

Woensdag liet staatssecretaris Van Dam in een debat met de Kamer weten dat hij van plan was het advies van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden te volgen. Het college vindt  dat het middel gewoon gebruikt mag blijven worden. 

In diverse bestrijdingsmiddelen zit glyfosaat. Het spul mag binnenkort alleen nog gebruikt worden in de landbouw. Uit eerder onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie bleek dat glyfosaat zeer waarschijnlijk kankerverwekkend is. Ook ZEMBLA wijdde onlangs een uitzending aan glyfosaat en de mogelijke gevaren van deze stof. De partijen PvdA, GroenLinks, SP, PVV, D66, ChristenUnie, de Partij voor de Dieren en de groep Kuzu/Öztür evanals Greenpeace roepen het kabinet op om helemaal tegen de toelating van het middel te stemmen.

Staatssecretaris Van Dam heeft onlangs weten weten dat hij eerst meer duidelijkheid wil over het onkruidmiddel glysofaat. Wat hem betreft kan er nog geen besluit worden genomen in Brussel over nieuwe toelating van het middel. Als er maandag toch gestemd moet worden, stemt Nederland tegen, zo schrijft Van Dam in een brief aan de Tweede Kamer. Dit melden meerdere media vrijdag. Van Dam was eerst van plan om het advies van het college te volgen dat het eens is met een Europees rapport dat zegt dat er geen wetenschappelijke aanwijzing is om de stof als kankerverwekkend voor de mens te beoordelen. Van Dam wijst erop dat de Europese Commissie glyfosaat voor een nieuwe periode van vijftien jaar wil goedkeuren en dat vindt hij te lang, nu er discussie is over de mate van kankerverwekkendheid. 

 

Categorie:
Provincie: