dinsdag, 15. maart 2016 - 11:56 Update: 15-03-2016 12:49

Studie linkt kunstmatige zoetstof sucralose aan verhoogde kans op kanker

Studie linkt kunstmatige zoetstof sucralose aan verhoogde kans op kanker
Washington

Hoewel kunstmatige zoetstof wordt gepromoot als gezond alternatief voor suiker, blijkt uit een recente studie, uitgevoerd in Italië, dat kunstmatige zoetstof nu wordt gelinkt aan een hoger risico op leukemie. Dit heeft de Amerikaans site United Press International, upc.com, naar buiten gebracht.

Het onderzoek sluit aan op andere studies die in de afgelopen jaren zijn uitgevoerd.

De zoetstof sucralose werd in 1999 geïntroduceerd als alternatief voor suiker en andere zoetstoffen. Echter in 2013 werd sucralose toch niet meer gezien als helemaal veilig en werd geadviseerd om voorzichtig om te gaan met de kunstmatige zoetstof. Dit vanwege een eerder uitgevoerd onderzoek van wetenschappers van het Italiaanse Ramazzini Institute, een alternatieve vereniging van gezondheidsspecialisten,

Voor de nieuwe studie, die gepubliceerd is de Internatinal Journal of Occupational and Environmental Health, voerden de onderzoekers 457 mannelijke muizen en 396 vrouwelijke muizen verschillende hoeveelheden sucralose. Bij de mannelijke muizen werden beduidend meer kankers geconstateerd, waaronder leukemie. De wetenschappers ontdekten dat het aantal kwaadaardige tumoren toenam, naarmate er ook meer van de kunstmatige zoetstof sucralose in het eten van de knaagdieren zat. Er was vooral een toename van leukemie. Maar er is meer onderzoek nodig, aldus de wetenschappers. In het International Journal of Occupational and Environmental Health.stellen ze: 'Aangezien miljoenen mensen eraan worden blootgesteld dringen we aan op vervolgstudies.'

Lisa Leffers,als wetenschapper verbonden aan het  Center for Science in the Public Interest, zegt over het gebruik van zoetstof tegen EatClean.com: 'Zelfs als je minder consumeert, betekent dat niet dat er geen probleem is. Als iets bij hoge doses kanker veroorzaakt, veroorzaakt het over het algemeen ook bij lage doses kanker. Het risico is alleen lager.' Sucralose werd juist op de markt gebracht als alternatief voor andere kunstmatige zoetstoffen die gezondheidsproblemen veroorzaakten. Vanaf januari 2004 is sucralose door de Europese Unie toegelaten als zoetstof met E-nummer E955.

De Amerikaanse fabrikant Heartland Food Products verwerpt deIttailaanse studie en laat in een verklaring weten dat voedselveiligheidsautoriteiten andere studies van het Ramazzini Institute onbetrouwbaar vonden’. De producent stelt dat uit de meeste studies blijkt dat de zoetstof geen kanker veroorzaakt. Sucralose wordt gebruikt in onder meer zoetjes, bewerkt fruit, frisdranken, kauwgom, gebak, zuivelproducten, ijs, desserts en saladedressings.

In 2005 concludeerde hetzelfde  Ramazzini Institute nog dat de kunstmatige zoetstof aspartaam E951 kankerverwekkend is.

http://www.upi.com/Health_News/2016/03/11/Study-links-Splenda-to-higher-...