donderdag, 17. maart 2016 - 11:11

Een op de vijf werknemers vertrekt na arbeidsconflict

werknemers vertrekt na arbeidsconflict
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Nederlanders die een conflict hebben met de werkgever lossen het bij voorkeur zelf op, zonder hulp van buiten (29%). Dit blijkt uit het Rechtsbijstand Onderzoek van Nationale-Nederlanden, onder ruim 1000 mannen en vrouwen. Ruim 20% gaat weg bij de werkgever na een conflict op de werkvloer.

Meer dan een kwart van de Nederlanders (28%) heeft weleens een conflict gehad met de werkgever. Ondanks de onenigheid op de werkvloer zijn de meeste mensen niet bang om ontslagen te worden. Toch loopt 19% wel eens met lood in de schoenen op de werkvloer rond. De werknemers geven aan ‘een paar keer per jaar’ angst te hebben voor beëindiging van het dienstverband. Mannen zijn minder bang dan vrouwen. Van de mannen geeft 78% aan niet bang te voor ontslag, tegenover 74% van de vrouwen.

Emily de Laat, Productspecialist Rechtsbijstand Nationale-Nederlanden, zegt hierover: “Ontslag heeft een grote impact op mensen en hun familie. Dat een rechsbijstandsverzekering juist in deze situaties kan helpen, weet niet iedereen.”

Hulp inschakelen via rechtsbijstand of vakbond

De Nederlandse man (35%) is vaker betrokken bij conflicten op de werkvloer dan de vrouw (19%). Schakelt de werknemer hulp van buitenaf in bij het conflict, dan gebruikt 22% van de vrouwen de rechtsbijstandverzekering tegenover 12% van de mannen. De hulp van de vakbond wordt door 17% van de werkende mannen en 16% van de vrouwen ingeschakeld.

Helft heeft rechtsbijstandverzekering

Ook al vraagt de Nederlandse werknemer niet snel om hulp, toch heeft iets meer dan de helft (51%) een rechtsbijstandsverzekering. De meerderheid (71%) denkt dat hiermee de hulp bij een arbeidsconflict gedekt wordt. Dit is echter afhankelijk van dekking bij de verzekeraar. Het meest gegeven argument voor het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering is van financiële aard: ‘ik denk dat de rechtsbijstandverzekering goedkoper is, dan als ik zelf een keer de advocaat moet betalen’.

Categorie:
Provincie: