dinsdag, 29. maart 2016 - 18:30 Update: 30-03-2016 21:29

Immuuntherapie huidkanker voorwaardelijk in basispakket

Immuuntherapie huidkanker voorwaardelijk toegelaten tot basispakket
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

De huidkankerbehandeling Dendritische Celtherapie wordt door minister Edith Schippers (VWS) voorwaardelijk toegelaten tot het basispakket van de zorgverzekering. 'De vergoeding gaat in op 1 april 2016', zo schrijft zij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Celtherapie

Dendritische celtherapie is een experimentele behandeling waarbij de patiënt een vaccin krijgt toegediend dat zijn immuunsysteem stimuleert om kankercellen op te ruimen.

Vergoeding

De vergoeding van dendritische celtherapie geldt voor de duur van vijf jaar en vier maanden. De therapie wordt vergoed voor patiënten met stadium IIIB en IIIC melanoom, een specifieke vorm van huidkanker, na complete medische uitsnijding. Voor deze voorwaardelijke toelating is een budget van 19,9 miljoen euro beschikbaar.

Voorwaardelijke toelating

In 2012 werd voor het eerst een behandeling voorwaardelijk toegelaten. Door behandelingen en medicijnen voorwaardelijk tot het verzekerde pakket toe te laten krijgen patiënten toegang tot deze veelbelovende vormen van zorg en komt er inzicht in de effectiviteit en kosteneffectiviteit van deze zorg. Na afloop van de periode van voorwaardelijke toelating wordt besloten over daadwerkelijke toelating tot het verzekerde pakket.

Categorie:
Provincie: