vrijdag, 8. april 2016 - 10:52 Update: 08-04-2016 11:03

Extra 'salaris' voor afkickende junks

Geld verdienen als je stopt met roken
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Maastricht

De Universiteit Maastricht start een onderzoek naar stoppen met roken binnen bedrijven. In de studie onderzoekt de Universiteit Maastricht of het geven van cadeaubonnen aan werknemers die succesvol stoppen met roken een positief effect heeft. In totaal zullen 640 werknemers van meer dan 40 bedrijven een stoppen-met-rokentraining gaan volgen van 7 weken.

De Universiteit Maastricht gaat als eerste in Nederland onderzoeken of beloningen rokers extra kunnen motiveren om te stoppen. Werknemers kunnen een totaalbedrag van € 350,- verdienen. De eerste cadeaubon (€  50,-) krijgen de deelnemers meteen na afronding van de groepstraining. Als ze drie maanden en zes maanden gestopt zijn, krijgen ze  iedere keer € 50,-. Na 12 maanden krijgen ze nog eens € 200,- aan cadeaubonnen. Er kunnen meerdere groepen per bedrijf meedoen; een groep bestaat uit 8-16 personen. In het buitenland zijn al enkele studies gedaan waaruit blijkt dat het belonen van rokers het aantal succesvolle stoppers 2,5-3 keer kan verhogen.

Waarom zou je mensen gaan belonen voor iets waar ze zelf baat bij hebben? Projectleider prof. dr. Onno van Schayck: “Het klinkt misschien vreemd om rokende werknemers cadeaus te geven als ze stoppen met roken. Maar als het werkt, heeft dat een enorm positieve impact op de gezondheid van werknemers. De gezondheidskosten zullen hierdoor aanzienlijk dalen en dat is voor iedereen belangrijk, ook voor niet-rokers. Werkgevers zullen uiteindelijk hier ook veel geld mee besparen, want voor werkgevers zijn rokende werknemers een hoge kostenpost.” Bedrijven kunnen zich hier aanmelden.

Niet-rokers leven gemiddeld 10 jaar langer

Het onderzoek van de Universiteit Maastricht wordt gefinancierd door KWF Kankerbestrijding. Niet roken verkleint de kans op kanker en daarom financiert KWF onderzoek naar manieren om stoppen met roken te stimuleren. Niet-rokers leven gemiddeld 10 jaar langer en hebben meer gezonde levensjaren. In economisch opzicht zijn rokende werknemers een kostenpost. Rokers verzuimen 1,5 keer meer dan niet-rokende collega’s. Daarnaast leidt roken tot productieverlies vanwege rookpauzes en vervroegde werkuitval door ziekte of overlijden.

''Heerlijk om niet meer te roken''

Ook uw hoofdredacteur is een half jaar geleden gestopt. ''Ik rookte zeker 15 shagjes per dag, waarna ik ben overstapt op de e-sigaret. Na een aantal weken ging ik over op 'afkick' kauwgom van Nicorette. Het is wel de duurdere kouwgom, maar wel met de beste smaak en werking. Er zijn natuurlijk veel hulpmiddelen die je kunnen helpen te stoppen met roken. Maar het grootste hulpmiddel ben JIJ.

Gooi die vervuilende kankerverwekkende troep gewoon in de prullenbak. Naast dat je zo'n 100,- euro in de maand meer te besteden hebt aan andere leuke dingen, zul je zien, voelen en ruiken hoe positief effect het niet meer roken op je lichaam heeft. Gewoon doen JUNK, dan heb je ook weer een beetje lucht om alledaagse inspanningen aan te kunnen.

Categorie:
Provincie: