woensdag, 1. juni 2016 - 15:24 Update: 01-06-2016 15:46

Cholesterolverlagend middel Alirocumab vergoed in basispakket

Cholesterolverlagend middel Alirocumab vergoed in basispakket
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Vanaf vandaag, 1 juni, wordt het cholesterolverlagende middel alirocumab (Praluent) vergoed vanuit het basispakket. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) woensdagmiddag.

Alirocumab is na evolocumab (Repatha), dat per 1 april wordt vergoed, het tweede middel in een nieuwe klasse van cholesterolverlagers. Net als voor evolocumab heeft minister Schippers (VWS) voor alirocumab eerst prijsafspraken gemaakt met de fabrikant van het middel.

Hoog risico op hart- en vaatziekten

De nieuwe klasse van cholesterolverlagende middelen is bedoeld voor mensen met een hoog risico op hart- en vaatziekten. Dit zijn mensen die eerder een infarct hebben gehad of waarbij een te hoog cholesterolgehalte erfelijk is bepaald en waarbij de gebruikelijke behandelingen het cholesterol niet voldoende verlagen. Naar verwachting komen er jaarlijks maximaal 20.000 mensen in aanmerking voor behandeling met één van beide cholesterolverlagers.

Onderhandelingen

Het Zorginstituut Nederland oordeelde in maart dat het kostenbeslag van alirocumab zonder prijsafspraken kan oplopen tot jaarlijks € 60 miljoen. Daarnaast zou de behandeling met alirocumab niet duurder mogen zijn dan de behandeling met evolocumab omdat de cholesterolverlagers onderling vervangbaar zijn. 

Door de onderhandelingen tussen minister Schippers en de fabrikanten van de nieuwe geneesmiddelen blijft de totale impact op het zorgbudget op een aanvaardbaar niveau.