zaterdag, 11. juni 2016 - 20:43 Update: 11-06-2016 21:16

'Eten van vers fruit vermindert de kans op een hartinfarct aanzienlijk'

'Eten van vers fruit vermindert de kans op een hartinfarct aanzienlijk'
Foto: fbf
Rotterdam

De kans op een fataal hartinfarct kan al met 60 procent verminderen als men één appel per dag eet.

Uit een onderzoek blijkt dat fruit net zo goed werkt als een statine of andere medicijnen om je cholesterol of bloeddruk te verlagen. Dit gezondheidsvoordeel bereikt men al met een halve appel. Het is el belangrijk dat het fruit vers is en niet bewerkt. Dit meldt medischdossier.org. Hoe belangrijk het eten van fruit is, kwam aan het licht toen onderzoekers de gezondheid en het menu van meer dan 500.000 Chinese mannen en vrouwen onder de loep namen. Bijna niemand van hen at fruit. Daardoor staken de voordelen van de minderheid die wel geregeld fruit at duidelijk af bij de rest, aldus de onderzoekers van de Oxford Universiteit.

Regelmatig fruit eten

Regelmatige fruiteters verminderen hun kans op een fataal hartinfarct met 60 procent en hun kans op grote hartproblemen of een beroerte met 66 procent. Dit werd bevestigd door hun lagere bloeddruk en lager cholesterolgehalte.In eerdere studies was al aangetoond dat het gebrek aan fruit in het menu van de Chinezen een van de belangrijkste oorzaken was van een vroegtijdige dood. De onderzoekers schatten dat geregeld fruit eten in China ongeveer 500.000 sterfgevallen door hartziekte kan voorkomen, en nog veel meer beroertes en hartinfarcten zonder fatale afloop.

Het onderzoek is gepubliceerd in The New England Journal of Medicine:  http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1501451