donderdag, 16. juni 2016 - 21:30 Update: 19-06-2016 9:13

'Heet drinken verhogen kans op slokdarmkanker'

'Hete koffie of thee verhoogt kans op slokdarmkanker'
Foto: Archief FBF.nl
Lyon

Het Internationale Agentschap voor Onderzoek naar kanker (IARC), een adviesorgaan van de World Health Organisation (WHO), stelt dat het drinken van zeer hete dranken mogelijk zorgt voor een verhoogde kans op slokarmkanker.

Vooral dranken die warmer zijn dan 65 graden worden als een risicofactor gezien. Hierbij wordt de jarenlange aanname dat koffie zelf kan worden gezien als mogelijk carcinogene’ ofwel kankerverwekkende (vloei)stof weerlegt. Dit meldt de Telegraaf donderdag. De IARC had in 1991 gewaarschuwd dat gewone koffie mogelijk kankerverwekkend is, maar daarvoor is nu geen bewijs gevonden.

Een van de onderzoekers zegt tegen de Guardian: 'Er is beperkt bewijs in menselijk- en dierenonderzoek voor de kankerverwekkendheid van hete dranken.' Het IARC deelt onderzochte zaken in vier verschillende groepen in. Er is een onderscheid in vier categorieën. In de categorie 1, het meest kankerverwekkend, zitten sigaretten. Categorie 4 is het minst kankerverwekkend. Hete dranken zitten nu in groep 2, 'waarschijnlijk kankerverwekkend'. Gewone koffie is nu ingeschaald in groep 3.

Hoogleraar epidemiologie van kanker aan de universiteit van Maastricht prof. dr. ir. P.A. van den Brandt zegt dat zeer hete vloeistoffen die keer op keer volledig ongekoeld de keel binnenstromen de cellen in de slokdarm kunnen beschadigen. Daarmee wordt het  risico op kanker verhoogd, zo meldt de Telegraaf. Van den Brandt in de krant: 'Het zelf-reparerend vermogen van de cellen wordt door de herhaalde ’verbranding’ zwaar op de proef gesteld en uiteindelijk buiten werking gesteld. Kanker kan dan het gevolg zijn.'