dinsdag, 9. augustus 2016 - 18:31 Update: 10-08-2016 8:38

Schildkliermedicijn Thyrax Duotab pas medio 2017 weer leverbaar

Schildkliermedicijn Thyrax Duotab pas in 2017 weer leverbaar
Foto: Archief EHF
Hilversum

Het zal nog maanden duren voordat schildkliermedicijn Thyrax Duotab weer verkrijgbaar is bij de apotheek.

De geneesmiddelenfabrikant Aspen heeft in een brief aan artsen en apothekers laten weten dat hij pas in het tweede kwartaal van 2017 de voorraden weer denkt aan te vullen. Eerder werd nog gesproken van september of hooguit november van dit jaar. Dit schrijft de NOS dinsdag.

In januari 2016 werd duidelijk dat er problemen waren met de levering van Tyrax Duotab. Dit kwam doordat fabrikant Aspen de productielokatie in het Brabantse Oss sloot. Er staat in Duitsland nu wel een nieuwe fabriek, waar het medicijn geproduceerd moet gaan worden. 

Patiënten konden vanaf begin van het jaar maar moeilijk via de apotheek aan het middel komen. Een groot deel van de 350.000 schildklierpatiënten in Nederland is inmiddels noodgedwongen overgestapt op een vervangend medicijn. Maar verandering van medicijn en dosering kunnen bij schildklierpatiënten de hormoonhuishouding flink in de war schoppen. Daarom doet het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (NIVEL) nu onderzoek naar de kwaliteit van leven van patiënten die door het tekort getroffen zijn.