dinsdag, 16. augustus 2016 - 19:29 Update: 16-08-2016 20:35

Ouderen hebben vaak geen idee waarom ze al die pillen moeten slikken

Ouderen hebben vaak geen idee waarom ze al die pillen moeten slikken
Foto: Archief EHF
Maastricht

Uit onderzoek van Maastricht University onder Zuid-Limburgse ouderen blijkt dat ouderen en dan vooral 80-plussers vaak niet weten waarvoor ze de voorgeschreven medicijnen moeten slikken. Met als gevolg dat ze die geneesmiddelen dan niet regelmatig gebruiken.

Het onderzoek is onder meer gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Dit schrijft de NOS dinsdag. Het onderzoek werd gehouden onder 750 patiënten en slechts 15 procent van de ouderen die veel verschillende medicijnen moeten slikken kan de juiste indicatie van al hun voorgeschreven medicijnen noemen. Dat is veel lager dan bijvoorbeeld in Canada, waar uit een soortgelijk onderzoek bleek dat 60 procent van de patiënten precies weet voor welke aandoening ze welke pil slik.

Ouderen die zelfstandig wonen met een partner zijn beter geïnformeerd dan ouderen die zelfstandig en alleen wonen, zo blijkt uit het onderzoek. Ouderen die in een verzorgings- of verpleeghuis wonen zijn het minst goed geïnformeerd over de redenen waarom ze bepaalde medicijnen voorgeschreven hebben gekregen. Ook mannen weten vaak weinig over de redenen voor hun medicijngebruik.  Verder blijkt dat het opleidingsniveau geen rol speelt bij de kennis over de voorgeschreven geneesmiddelen.

De onderzoeksgroep is representatief voor Zuid-Limburgse ouderen met 'polyfarmacie', het gebruik van meer dan vijf chronische medicijnen. De gemiddelde leeftijd van de ouderen was ruim 73 jaar en ze gebruikten gemiddeld meer dan negen door artsen voorgeschreven medicijnen en één zelfzorgmiddel. 

Categorie:
Provincie: