vrijdag, 7. oktober 2016 - 12:22 Update: 07-10-2016 13:03

Zoetstof fructose-glucosestroop kan mogelijk aantal chronische ziektes veroorzaken

Zoetstof fructose glucosestroop kan mogelijk aantal chronische ziektes veroorzaken
Foto: Universiteit Leiden
Los Angeles

Volgens wetenschappers aan de Universiteit van Californië zou fructose-glucosestroop weleens de aanstichter kunnen zijn van een aantal chronische ziektes zoals diabeters, hart- en vaatziekten, Alzheimer en ADHD.

Fructose-glucosestroop staat voor HFCS: (High Fructose Corn Syrup).  Dit melden UCLA Newsroom en Medisch Dossier. De fructose in HFCS verandert honderden genen in de hersenen die samenhangen met onze stofwisseling, de communicatie en ontsteking. Deze mutaties kunnen vele chronische aandoeningen veroorzaken. De genetische veranderingen kunnen ook aan de hersenen gerelateerde problemen veroorzaken, zoals depressie, parkinson en bipolaire stoornis, aldus wetenschappers van de Universiteit van Californië in Los Angeles.

Tegengif DHA

Maar er ook goed nieuws.De wetenschappers hebben ook een tegengif gevonden voor de schade die fructose-glucosestroop veroorzaakt. En dan gaat het om DHA (docosatexxeenzuur), een omege 3 vetzuur . DHA herstelt de mutaties en maakt hersencellen weer gezond. Tegen UCLA Newsroom zegt Xia Yang, één van de onderzoekers en universitair docent integratieve biologie ne fysiologie: 'DHA verandert niet slechts één of twee genen; het lijkt erop dat dit vetzuur het volledige genenpatroon weer terugbrengt in de normale staat, en dat is opmerkelijk.'

Voeding als wide zalm en andere vis, visolie, walnoten, lijnzaad en groenten en fruit bevatten het 'tegengif' DHA. Maar In Amerika wordt veel meer fructose-glucosestroop geconsumeerd, gemiddeld zo'n 12 kg per jaar. Dat ligt in Nederland misschien wel iets anders, maar ook hier wordt de zoetstof aan veel producten toegevoegd. Het wordt gebruikt voor het zoeten van van allerlei bewerkte voedingsmiddelen.

Domino-effect

De wetenschappers hebben ontdekt dat fructose slechts twee genen in de hersenen verandert, maar dat zijn cruciale genen, die een domino-effect veroorzaken, waardoor uiteindelijk meer dan tweehonderd andere genen worden getroffen.

De mutaties vinden snel plaats en waarschijnlijk al nadat je slechts zes weken met fructose-glucosestroop gezoete dranken hebt gedronken. Maar de veranderingen zijn tot dusver alleen bij laboratoriumratten vastgesteld. Het onderzoek bevestigt ook eerdere onderzoeken waaruit bleek dat dat HFCS de communicatie tussen hersencellen beschadigt, en dat langdurig gebruik het leervermogen en geheugen van de hersenen aantast.

http://newsroom.ucla.edu/releases/fructose-alters-hundreds-of-brain-gene...