vrijdag, 7. oktober 2016 - 14:57 Update: 08-10-2016 17:16

RIVM: Geen reden om niet te sporten op kunstgras met rubbergranulaat

Onrust over sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaatkorrels
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Bilthoven

Het RIVM begrijpt de onrust die is ontstaan naar aanleiding van de uitzending van Zembla over de veiligheid van het sporten op kunstgrasvelden. Dit heeft het RIVM bekendgemaakt.

Op basis van de bestudeerde informatie verwacht het RIVM niet dat de toepassing van rubbergranulaat op kunstgras zal leiden tot risico’s voor de gezondheid. Er is nu geen reden om te stoppen met sporten op deze velden.

Op verzoek van het ministerie van VWS is in januari 2016 nog eens kritisch naar de studie-opzet van de bij Zembla omstreden IndusTOX studie gekeken. Het RIVM concludeert dat er PAKs uit rubbergranulaat kunnen vrijkomen, er zijn echter geen aanwijzingen dat dit leidt tot een gezondheidsrisico voor de sporter. 

Wel heeft het RIVM aanbevolen aan het Ministerie om alle nieuwe informatie te evalueren. Het is dan ook goed dat het European Chemical Agency (ECHA) in opdracht van de Europese Commissie onderzoek doet naar de risico’s van rubbergranulaat. De uitkomsten hiervan worden begin 2017 verwacht.

Douchen

Verder raadt het RIVM aan na het sporten op kunstgras met rubbergranulaat om te douchen en schone kleren aan te trekken. Blootstelling kan vermeden worden door niet met rubbergranulaat te spelen.