dinsdag, 11. oktober 2016 - 12:17 Update: 11-10-2016 20:23

Groot aantal vermijdbare sterfgevallen als gevolg van chronische virale hepatitis

Zorgen over vermijdbare sterfte hepatitis
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Het Erasmus MC en de Nederlandse Leverpatiënten Vereniging zijn bezorgd over het grote aantal sterfgevallen als gevolg van chronische virale hepatitis.

In Nederland sterven jaarlijks circa vijfhonderd mensen aan de gevolgen van chronische leverziekten die rechtstreeks het gevolg zijn van een hepatitis B- of hepatitis C-infectie.

Schatting

Het is voor het eerst dat een schatting is gemaakt van de werkelijke sterfte. Onderzoekers Robine Hofman en Wilma Nusselder van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC publiceerden de nieuwe cijfers in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Influenza

Gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat er veertig tot vijftig doden per jaar vallen door chronische hepatitis B of C. Het werkelijke aantal is veel groter. De vijfhonderd sterfgevallen zijn te wijten aan het feit dat chronische virale hepatitis kan leiden tot levercirrose en/of leverkanker. "Er is in Nederland geen andere infectieziekte bekend waaraan zo veel mensen jaar in jaar uit overlijden, behalve mogelijk aan influenza'', stelt Robine Hofman.

Verdwijnen

De sterfte is grotendeels vermijdbaar, aangezien er uitstekende behandelmogelijkheden zijn voor zowel hepatitis B als C. Nieuwe antivirale geneesmiddelen kunnen het hepatitis C-virus bij meer dan 90% van de chronisch geïnfecteerde patiënten binnen 12 weken helemaal doen verdwijnen.

Onderdrukken

Tegen hepatitis B bestaan zelfs al sinds 2007 antivirale geneesmiddelen die het virus geheel onderdrukken. Ze stoppen de verergering van de ziekte en doen al ontstane schade aan de lever verdwijnen.

Verschillen:

Hepatitis A
Ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door een virus. Deze leverontsteking wordt overgedragen door voedsel en drinkwater dat besmet is. Hepatitis A geneest vanzelf.
Hepatitis B
Ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door een virus. Hepatitis B kan een ernstige leverontsteking veroorzaken die vanzelf over kan gaan, maar ook chronisch kan worden. Hepatitis B wordt overgedragen via bloedbloedcontact en via onveilige seks.
Hepatitis C
Ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door een virus. Hepatitis C is een ernstige leverontsteking die in de meeste gevallen chronisch is. Hepatitis C wordt overgedragen via bloed-bloedcontact.

Categorie:
Provincie: