woensdag, 19. oktober 2016 - 17:52 Update: 20-10-2016 21:18

Vier maanden verscherpt toezicht zorgaanbieder Avondrust

Avondrust onder verscherpt toezicht gesteld door IGZ
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Opheusden

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft zorgaanbieder Avondrust B.V. (Avondrust) te Opheusden onder verscherpt toezicht gesteld voor een periode van 4 maanden. Dit heeft IGZ woensdag bekendgemaakt.

'De zorg voldoet niet aan de normen. Er is onvoldoende vertrouwen dat Avondrust, zonder extra maatregelen, binnen een redelijke termijn de tekortkomingen kan oplossen', aldus IGZ.

Belangrijkste conclusies

De IGZ heeft al langere tijd zorgen over de kwaliteit van zorg bij Avondrust. De afgelopen vijftien maanden heeft de IGZ intensief toezicht gehouden op Avondrust. Hieruit blijkt dat de verbeteringen te langzaam, niet of nog onvoldoende worden uitgevoerd.

Uit een recent inspectiebezoek op 14 juli 2016 blijkt onder andere dat de cliëntdossiers niet op orde waren. Er is onvoldoende deskundig personeel. Verder laat de medicatieveiligheid te wensen over. Er is niet genoeg kennis en deskundigheid aanwezig rondom vrijheidsbeperking. Ook is er te weinig kennis over de impact die het toepassen van vrijheidsbeperking op cliënten heeft.

Vier maanden

Binnen 4 maanden moet Avondrust de vastgestelde tekortkomingen hebben weggenomen. De IGZ volgt de ontwikkelingen bij de zorgverlener nauwlettend. Dit doet zij onder andere met onaangekondigde toezichtbezoeken. Avondrust biedt zorg aan ouderen met somatische of psychogeriatrische problematiek.