vrijdag, 21. oktober 2016 - 13:03 Update: 23-10-2016 16:57

SEH Franciscus Vlietland 's nachts dicht door personeelstekort

SEH-afdeling locatie Vlietland 's nachts tijdelijk gesloten om personeelstekort
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Schiedam/Rotterdam

De SEH Franciscus Vlietland gaat 's nachts per 1 november 2016 tijdelijk dicht. Dit heeft het Franciscus Gasthuis & Vlietland bekendgemaakt.

Geen personeel

De arbeidsmarkt voor SEH-verpleegkundigen in de regio en in Nederland is snel verslechterd. Voor Franciscus Gasthuis & Vlietland betekent het dat zij op korte termijn de continuïteit voor beide SEH-afdelingen in Rotterdam én in Schiedam niet kunnen garanderen. 'Om de best mogelijke continuïteit te kunnen bieden zijn wij genoodzaakt om ’s nachts de beschikbare capaciteit te concentreren op de SEH level 2 van Franciscus Gasthuis te Rotterdam', aldus het Franciscus Gasthuis & Vlietland.

Spoedopvang

Kinderen die komen voor de kinderarts kunnen wel op elk moment (24/7) terecht in Franciscus Vlietland. Vanzelfsprekend is opschaling bij (externe) calamiteiten en rampen voor beide locaties gegarandeerd.

De GHOR, de ambulancedienst en de huisartsen zijn geïnformeerd over de noodmaatregelen. Ook wordt er nauw afgestemd met de Huisartsenpost Nieuwe Waterweg Noord (HAP), zodat deze noodmaatregel kan worden opgevangen.

Werving personeel op SEH

Op dit moment spant het Franciscus Gasthuis & Vlietland zich nog steeds in om nieuw personeel te werven voor de Spoedeisende Hulp. De gehele regio kampt echter met grote personele krapte op het gebied van Spoedeisende Hulp. 

Landelijke opleidingscapaciteit wordt verhoogd

Ook landelijk is de krapte op SEH's dermate nijpend dat het Capaciteitsorgaan onlangs besloten heeft de landelijke opleidingscapaciteit voor SEH/IC/CCU-verpleegkundigen drastisch te verhogen, om daarmee het gebrek aan gespecialiseerd personeel het hoofd te bieden.