dinsdag, 1. november 2016 - 17:36 Update: 01-11-2016 17:43

IGZ roept zorgprofessionals op vervalste medische hulpmiddelen te melden

IGZ roept zorgprofessionals op vervalste medische hulpmiddelen te melden
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Utrecht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de maand November uitgeroepen tot de meldmaand voor vervalste medische hulpmiddelen. Dit meldt de IGZ dinsdag.

'Het gebruik van vervalste medische hulpmiddelen kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, aangezien er bij deze producten geen waarborg is voor kwaliteit en veiligheid. Deze meldmaand richt zich op zorgprofessionals en professionals die betrokken zijn bij de fabricage en distributie van medische hulpmiddelen. Zij worden opgeroepen om medische hulpmiddelen die (vermoedelijk) zijn vervalst te melden', aldus IGZ.

Doel

Het doel van de meldmaand is om professionals in het veld te stimuleren om melding te maken van medische hulpmiddelen die vervalst zijn. Door deze meldingen krijgen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de IGZ meer zicht op de omvang en de mogelijke gevolgen hiervan.

Daarnaast heeft deze meldmaand ook tot doel om professionals bewust te maken van het feit dat er vervalste producten kunnen worden aangeboden en dat toepassing daarvan gezondheidsrisico’s voor patiënten met zich mee kan brengen.

Vervalsingen

Vervalste medische hulpmiddelen suggereren qua uiterlijk en verpakking dat ze afkomstig zijn van de originele fabrikant, terwijl dit niet het geval is. Ook medische hulpmiddelen waarvan duidelijk is dat ze bewust niet aan de wetgeving voldoen worden beschouwd als vervalst product. De IGZ neemt de meldingen mee in haar toezicht en kan bij wettelijke overtredingen maatregelen nemen, eventueel in samenwerking met inspecties in het buitenland.

Categorie:
Provincie: