dinsdag, 29. november 2016 - 15:21 Update: 29-11-2016 15:32

WUR: 'Voorkomen ondervoeding ouderen moet primaire zorgtaak worden'

WUR: 'Voorkomen ondervoeding ouderen moet primaire zorgtaak worden'
Foto: Archief BON ter Illustratie
Wageningen

Het voorkomen van ondervoeding van ouderen boven de 65 jaar moet een primaire zorgtaak worden. Daarvoor pleit Canan Ziylan, promovendus bij Wageningen University & Research die met haar promotieonderzoek 'Undernutrition management and the role of protein enriched meals for older adults' op 9 december promoveert.

Probleem onderschat

In Nederland is gemiddeld 1 op de 10 mensen boven de 65 ondervoed, en bij de groep die thuiszorg krijgt naar schatting 1 op de 3. Zowel de ouderen zelf als de zorgprofessionals onderschatten hoe belangrijk goede voeding op latere leeftijd is, zo blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. 

Om ondervoeding bij ouderen te voorkomen, moet aandacht voor voeding een primaire zorgtaak worden waarbij zorgprofessionals samenwerken aan een effectieve screening volgens de geldende richtlijnen.

Regels beperkt toegepast

In Nederland bestaan duidelijke richtlijnen voor het screenen en behandelen van ondervoeding bij ouderen, maar ze worden beperkt toegepast. Zorgprofessionals weten in de praktijk niet altijd goed wat de procedures zijn en waar ieders verantwoordelijkheden liggen. 

'Wijkverpleegkundigen screenen over het algemeen niet structureel op ondervoeding, terwijl zij een belangrijke signaleringsfunctie kunnen hebben. Daarnaast zouden praktijkondersteuners van huisartsen een pro-actievere rol kunnen spelen bij het opsporen van voedingsproblemen. En als er al een diëtist wordt ingeschakeld, is dat vaak te laat in het proces,' aldus Canan Ziylan, promovendus bij Wageningen University & Research, 'want bij zichtbaar gewichtsverlies is ondervoeding moeilijker te behandelen.'

Ondervoeding

Ondervoeding, vooral bij gebrekkige eiwitinname, leidt bij ouderen tot een afname van spiermassa en –kracht. Daardoor worden ze minder mobiel, en kunnen ze op de lange duur minder goed zelfstandig functioneren. 'Als ouderen afvallen of weinig energie hebben, wordt dat vaak toegeschreven aan leeftijd of medicijngebruik. Het besef dat je met goede, eiwitrijke voeding de spiraal van weinig eetlust – weinig energie – weinig activiteit kunt doorbreken, ontbreekt bij ouderen en zorgprofessionals,' aldus Ziylan. 

Familie en mantelzorgers

'Ook familie en mantelzorgers zouden hier alert op kunnen zijn. Als ouderen goed eten, hebben ze energie en kracht om dingen te doen die ze willen blijven doen. Dat ouderdom met bepaalde gebreken komt, betekent nog niet dat we energieverlies maar gewoon moeten accepteren.' Gezonde ouderen kunnen met eieren, vlees, vleeswaren, zuivelproducten, peulvruchten en noten voldoende eiwit binnenkrijgen. Dreigt er een tekort, dan zijn eiwitverrijkte kant-en-klaar maaltijden een goed en gewaardeerd alternatief, blijkt uit onderzoek van Ziylan.

Categorie:
Provincie: