woensdag, 7. december 2016 - 14:49 Update: 07-12-2016 20:30

Partydrug 4-FA per 1 april 2017 verboden

Drug 4-Fluoramfetamine per 1 april 2017 verboden
Foto: Archief EHF
Den Haag

De drug 4-fluoramfetamine (4-FA) wordt verboden. Dat schrijven staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) en minister Ard van der Steur (VenJ) woensdag aan de Tweede Kamer. Het verbod zal op 1 april 2017 van kracht zijn.

Hersenbloeding

De drug die in de vorm van een pil, capsule of poeder te verkrijgen is, kan leiden tot  ernstige hoofdpijnen en schade aan de hart- en bloedvaten. Gebruik leidt in sommige gevallen zelfs tot een hersenbloeding.

Met het verbod nemen de bewindspersonen het advies van de Coördinatiecommissie Assessment en Monitoring nieuwe drugs  (CAM) over om 4-FA op Lijst I  (harddrugs) van de Opiumwet te plaatsen. Daarmee wordt de productie, handel en verkoop van dit middel verboden. 

'Veilig drugsgebruik is een mythe'

De commissie constateert dat het gebruik van de drug vooral in het uitgaansleven aan populariteit wint en makkelijk te verkrijgen is. 'Een zorgelijk signaal', aldus staatssecretaris Van Rijn. 'Ik maak me grote zorgen over het drugsgebruik onder jongeren en jongvolwassenen die vaak uitgaan. Een ‘pilletje’ nemen op een festival of feest is nooit normaal. Veilig drugsgebruik is een mythe'.

Categorie:
Provincie: