zaterdag, 21. januari 2017 - 21:07 Update: 23-01-2017 13:37

Uit voorzorg extra bloedverdunner bij oplosbare stent

Extra bloedverdunner geadviseerd tot drie jaar na plaatsen oplosbare stent
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Dordrecht

Uit een grote internationale studie, waaraan het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht deelneemt, is onlangs gebleken dat er tot drie jaar na het plaatsen van een biologisch oplosbare stent in het hart een licht verhoogde kans is op vorming van bloedstolsel in de stent. 'Daarbij kan deze plotseling dicht gaan zitten, waarbij een hartinfarct kan ontstaan', zo waarschuwt het ziekenhuis.

Extra bloedverdunner

Patiënten van het Albert Schweitzer ziekenhuis die een biologisch oplosbare stent in het hart hebben, krijgen als voorzorgsmaatregel een extra bloedverdunner voorgeschreven.

'De circa 250 patiënten van ons ziekenhuis die het betreft, zijn hierover kort geleden geïnformeerd. Veruit de meesten van hen zijn inmiddels, na een telefonisch consult, met de extra medicatie gestart', aldus het ziekenhuis.

Opgelost

Biologisch oplosbare stents hebben het voordeel dat ze na ongeveer drie jaar helemaal zijn opgelost, terwijl de traditionele metalen stent voorgoed blijft zitten. Maar daarentegen blijkt er bij de oplosbare stents een iets grotere kans te zijn op de vorming van een bloedstolsel. De kans dat dit gebeurt is erg klein, maar het bleek wel vaker voor te komen dan bij metalen stents. 

Combinatie bloedverdunners

Om dit risico tegen te gaan, adviseert het Albert Schweitzer ziekenhuis patiënten met biologisch oplosbare stents nu om tot drie jaar na het plaatsen – dus totdat de stent verdwenen is – een combinatie van twee bloedverdunners te gebruiken. Eén daarvan werd al standaard voorgeschreven.

Geen oplosbare stents meer geplaatst

Omdat de conclusies uit het onderzoek van recente datum zijn, is er op dit moment nog geen landelijke richtlijn over de voorzorgsmaatregel. Deze is wel in ontwikkeling. Naar aanleiding van dit studieresultaat plaatst het Albert Schweitzer ziekenhuis momenteel geen biologisch oplosbare stents meer.