woensdag, 19. april 2017 - 17:05 Update: 24-04-2017 15:08

IGZ bezorgd over afschalen Gelre Ziekenhuizen naar 'High Care'

IGZ bezorgd over afschalen van 'intensive' naar 'high' care Gelre Ziekenhuizen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Zutphen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft Gelre Ziekenhuizen een aanwijzing gegeven. De IGZ maakt zich zorgen over het afschalen van de afdeling intensive care naar high care in Zutphen.

Het Gelre ziekenhuis heeft vestigingen in Apeldoorn en Zutphen. De raad van bestuur moet binnen een maand precies opschrijven welke zorg het ziekenhuis in Zutphen kan leveren. In dat plan moet ook staan hoe men daarover communiceert met vooral patiënten, huisartsen en ambulancedienst.

Afschalen

De IGZ vraagt zich af of de zorg die het Gelre Ziekenhuis in Zutphen levert nog past bij een ziekenhuis zonder intensive care. Daarover maakt de inspectie zich zorgen. Uit een inspectiebezoek en een onderzoek van een externe visitatiecommissie blijkt dat er risico’s waren voor de zorg. Dat ging over de (voormalige) intensive care in Zutphen. De IGZ heeft het bestuur van Gelre Ziekenhuizen daarop aangesproken. De raad van bestuur besloot toen de intensive care direct te veranderen in een high care unit.

Risico's

Maar dat had ook gevolgen voor de zorg die het ziekenhuis kan leveren. De inspectie vond dat het bestuur onvoldoende rekening hield met de risico’s die daardoor ontstaan. Het bestuur moet duidelijk maken welke zorg het ziekenhuis in Zutphen nog kan leveren zonder intensive care.

Vervolg

De raad van bestuur moet binnen één maand een zorgbeleidsplan schrijven dat past bij de huidige situatie. Dus een ziekenhuis met een high care unit, maar zonder intensive care. Daarin moet precies staan welke zorg het ziekenhuis aan welke groepen patiënten kan leveren. Doet het ziekenhuis dat niet, dan kan de IGZ een last onder dwangsom of last onder bestuursdwang opleggen.