vrijdag, 19. mei 2017 - 10:34 Update: 21-05-2017 14:08

Spoelen eileiders met olie vergroot kans op zwangerschap

Grotere kans op kind bij spoelen eileiders met papaverzaadolie
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Het doorspoelen van de eileiders met een oplossing van papaverzaadolie bij een vrouw met problemen om zwanger te worden bevordert de vruchtbaarheid. Dit meldt het VUmc vrijdag.

Afvalmateriaal verwijderd

Met het doorspuiten van de eileiders met het speciale oliecontrastmiddel wordt eventueel afvalmateriaal van cellen en slijmproppen in de eileiders weggespoeld. Het aantal zwangerschappen na het doorspoelen van de eileiders met oliecontrast lag ruim 10% hoger dan bij het gebruik van een contrastmiddel op waterbasis. 

IVF

VUmc-onderzoeker Kim Dreyer: 'Als we oliecontrast gaan gebruiken voor het testen van de doorgankelijkheid van de eileiders, zullen er meer vrouwen zwanger worden zonder hulp van duurdere en meer belastende vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF. Daarom pleiten wij er voor dit oliecontrast als standaard te gebruiken.' Resultaten van deze baanbrekende studie zijn vrijdag ook gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.

'H2Olie'

De 'H2Olie'-studie is opgezet door prof. Ben Willem Mol van de University of Adelaide die ook verbonden is aan de Universiteit van Amsterdam, samen met dr. Kim Dreyer, dr. Velja Mijatovic en dr. Peter Hompes van de afdeling voortplantingsgeneeskunde, VU medisch centrum. 

1.100 vrouwen

Aan deze studie namen ruim 1100 vrouwen deel uit heel Nederland met een onvervulde kinderwens. Al deze vrouwen ondergingen een baarmoedercontrastfoto (HSG) om de doorgankelijkheid van de eileiders te testen in het kader van het vruchtbaarheidsonderzoek. Bij de helft van de vrouwen werd deze HSG uitgevoerd met een standaard waterhoudend contrast. 

De andere helft kreeg een HSG met het oliehoudend contrast Lipiodol® Ultra-Fluid: H2Olie. Dit laatste middel bleek succesvol bij het aantal doorgaande zwangerschappen binnen 6 maanden na het HSG. Het aantal doorgaande zwangerschappen bij gebruik van oliecontrast was 40%. Bij het gebruik van waterhoudend contrast was dit 29%.

'Olie-baby'

Onderzoeker Ben Willem Mol: 'Naar mijn mening is het gerechtvaardigd om dit oliecontrast als standaard te gebruiken. Zorgverleners en verzekeraars moeten overwegen om dit onderzoek aan vrouwen met een onvervulde kinderwens aan te bieden voordat er gestart wordt met IVF. In de 'H2Olie -studie bleek dat bij een kleine groep vrouwen (2-3%) beide eileiders dicht waren, deze groep vrouwen heeft wel een indicatie om direct te starten met IVF.' Saillant detail is dat onderzoeker Professor Ben Willem Mol zelf ook een 'olie-baby' is, geboren in 1960 toen oliecontrast nog het standaard contrastmiddel was voor het testen van de eileiders.

Categorie:
Provincie: