woensdag, 2. augustus 2017 - 13:41 Update: 02-08-2017 20:49

Zes baby's besmet met MRSA-bacterie Medisch Centrum Leeuwarden

Zes baby's besmet met MRSA-bacterie Medisch Centrum Leeuwarden
Foto: MV
Leeuwarden

Bij zes baby's, die op de afdeling neonatologie / kindergeneeskunde van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) liggen is vastgesteld dat zij drager zijn van de MRSA-bacterie. Dit heeft het MCL bekendgemaakt.

Ouders geïnformeerd 

'De betrokken kinderen zijn er niet ziek van en de kans is heel klein dat ze er ziek van worden. Ze zijn drager van de bacterie, maar er is geen infectie. De ouders van deze kinderen zijn door de kinderarts geïnformeerd', aldus het MCL.

Antibiotica

Verspreiding van MRSA in een ziekenhuis is ongewenst. Het grootste risico is dat bestaande antibiotica door verspreiding van MRSA hun bruikbaarheid in het ziekenhuis verliezen. Patiënten met een sterk verzwakt afweersysteem, bijvoorbeeld patiënten die chemotherapie krijgen, hebben een klein risico op besmetting.

Maatregelen

Het MCL neemt maatregelen om mogelijke verdere verspreiding van MRSA een halt toe te roepen. De kinderen die drager zijn van MRSA, zijn inmiddels in isolatie opgenomen. De afdeling neonatologie wordt op zo kort mogelijke termijn gereinigd en gedesinfecteerd. Om dat mogelijk te maken moet de afdeling leeg zijn. In overleg met de ouders en collega-ziekenhuizen zoeken de kinderartsen de beste oplossing. In een aantal gevallen worden kinderen overgeplaatst naar een ander ziekenhuis.

Extra hygiënemaatregelen

Bezoekers en ouders van kinderen die op de afdeling neonatologie zijn opgenomen moeten tijdelijk rekening houden met extra hygiënemaatregelen op de afdeling. Bevallingen kunnen in veel gevallen gewoon in het MCL plaatsvinden. Het MCL maakt afspraken met collega-ziekenhuizen om in uitzonderlijke gevallen de bevalling elders te laten plaatsvinden, bijvoorbeeld als bij voorbaat al duidelijk is dat de pasgeborene extra zorg in een couveuse nodig heeft, zoals bij vroeggeboorte.

Categorie:
Provincie: