dinsdag, 26. september 2017 - 22:34 Update: 26-09-2017 22:41

'Wie wil moet thuis kunnen sterven'

'Wie wil moet thuis kunnen sterven'
Foto: Archief FBF
Utrecht

Mensen die aan het einde van hun leven komen moeten thuis kunnen sterven als ze dat willen. Daarvoor moet altijd palliatieve thuiszorg beschikbaar zijn', zo vindt Patiëntenfederatie Nederland.

Palliatieve zorg

Ze roept de Tweede Kamer op dat woensdag te regelen. De Kamer praat dan over palliatieve zorg omdat uit een enquête van RTL-nieuws is gebleken dat voor veel mensen die thuis willen sterven geen geschikte thuiszorg kan worden gevonden. Die mensen worden dan tegen hun wil opgenomen in een ziekenhuis of een hospice.

Geen zorg thuis

Uit het onderzoek van RTL blijkt dat ruim één op de vijf deelnemende ziekenhuizen en hospices zegt dat zij het afgelopen jaar hebben meegemaakt dat patiënten moesten worden opgenomen of niet konden worden ontslagen omdat ze thuis niet de zorg konden krijgen die ze nodig hadden.

De Patiëntenfederatie vindt dit niet goed. 'Het gaat hier om heel kwetsbare mensen die als laatste wil hebben dat ze thuis in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen overlijden. Dat moeten we als samenleving toch gewoon mogelijk maken, zegt directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie.

Categorie:
Provincie: