vrijdag, 20. oktober 2017 - 21:51 Update: 20-10-2017 21:59

Stilliggen na inseminatiebehandeling maakt je niet sneller zwanger

Stilliggen na inseminatiebehandeling maakt je niet sneller zwanger
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Als vrouwen na een inseminatiebehandeling (IUI) stil blijven liggen, hebben ze geen grotere kans om zwanger te worden. Dit heeft het VUmc bekendgemaakt na een groter onderzoek onder bijna 500 vrouwen.

'Eerder onderzoek gaf wel aan dat vrouwen een grotere kans op zwangerschap zouden hebben als ze zouden blijven liggen na een inseminatiebehandeling. Maar het ging daarbij om een studie met een kleiner aantal vrouwen', aldus het VUmc. Deze nieuwe studie - waaruit geen relatie tussen stilliggen en zwanger worden blijkt - is onder een veel grotere groep vrouwen uitgevoerd. De resultanten zijn gepubliceerd in Human Reproduction.

Reproduceren

Eerder lieten twee kleinere onderzoeken een hoger zwangerschapspercentage zien bij vrouwen die na de IUI behandeling 15 minuten bedrust hadden gehad in vergelijking met vrouwen die direct opstonden. Dit positieve resultaat was voor onderzoekers van VUmc aanleiding om de uitkomsten te reproduceren. 

Biologische verklaring onduidelijk

De biologische verklaring voor dit verschil was voor hen namelijk onduidelijk. Bovendien is uit onderzoeken gebleken dat spermacellen binnen 5 minuten de eileiders kunnen bereiken na intravaginale inseminatie en dat zij enkele dagen kunnen overleven in de baarmoeder. Waarom zou 15 minuten bedrust hierop effect hebben?

Bijna 500 vrouwen onderzocht

Het VUmc-onderzoek werd gedaan onder 498 vrouwen. De helft van de vrouwen mocht na de inseminatie direct opstaan. De andere helft bleef na inseminatie 15 minuten liggen. De cumulatieve zwangerschapspercentage per koppel was in de bedrust groep 32.2% en in de directe mobilisatie groep 40.0%, dit is niet statistisch significant verschillend.

Gezien de beschikbare studies is het positieve effect van het blijven liggen na inseminatiebehandeling dus op zijn minst twijfelachtig. Er is zo geen reden om patiënten na een inseminatiebehandeling te laten liggen.

Categorie:
Provincie: