zondag, 4. maart 2018 - 14:13 Update: 04-03-2018 14:40

Geneesmiddel Maviret tegen chronische hepatitis C in basispakket

Geneesmiddel Maviret tegen chronische hepatitis C in basispakket
Foto: freeimages.com
Den Haag

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport heeft besloten, nadat hij met de fabrikant onderhandeld heeft over de prijs, om het nieuwe middel Maviret, dat kan worden ingezet bij alle patiënten met een chronische hepatitis C infectie, op te nemen in het basispakket. De nieuwe behandeling wordt vanaf 1 maart 2018 vergoed vanuit het basispakket.

Chronische hepatitis C

Chronische hepatitis C is een ziekte die in veel gevallen pas na vele jaren tot klachten leidt, zoals levercirrose en bij een klein percentage ook tot leverkanker. Door de komst van nieuwe medicijnen is de behandeling effectiever geworden. Bestaande en intensieve therapieën zijn overbodig geworden en er kunnen meer patiënten geholpen worden.

Onderhandelingen

Gezien het hoge kostenbeslag van de nieuwe hepatitis C geneesmiddelen adviseerde het Zorginstituut Nederland aan minister Bruno Bruins om ook voor dit geneesmiddel te gaan onderhandelen met de fabrikant over de prijs. Het positieve onderhandelingsresultaat zorgt ervoor dat de extra uitgaven aan dit geneesmiddel wederom lager uitvallen. Het is de 26e keer dat met succes is onderhandeld over de vergoeding van een geneesmiddel en de 7e keer voor een middel tegen hepatitis C.