zaterdag, 26. januari 2019 - 16:53 Update: 29-01-2019 18:02

Zeelucht heeft positieve invloed bij kanker en cholesterol

Zeelucht inademen is goed tegen kanker en cholesterol
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Gent

Zeelucht inademen helpt om kanker te bestrijden én om een hoge cholesterol tegen te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut voor de Zee.

Heeft u al eens van zeespray gehoord? Zo noemen onderzoekers het zeewater dat door de golfslag in de lucht verneveld wordt. Die zeespray bevat heel wat natuurlijke stoffen die door algen en bacteriën geproduceerd worden, en die goed zijn voor je gezondheid. Wanneer je zeelucht inademt, neem je deze stoffen op in je lichaam – de gekende gezonde zeelucht.

Luchtstalen

Onderzoekers van de Universiteit Gent hebben onderzocht welke effecten deze stoffen uit de zeelucht hebben op onze genen.

“We hebben stalen genomen van de zeelucht en hebben die in het labo onderzocht”, verklaart Emmanuel Van Acker (faculteit Bio-ingenieurswetenschappen). “Daar hebben we longkankercellen van de mens blootgesteld aan die luchtstalen, en bekeken welke gezondheidseffecten ze veroorzaken. Daarbij hebben we specifiek gekeken naar de effecten op onze genen, en dit vergeleken met resultaten uit andere wetenschappelijke studies.”

Gen afremmen

Uit het onderzoek is gebleken dat zeelucht de werking remt van een gen dat een belangrijke rol speelt in longkanker én in het cholesterolgehalte.

Onderzoeker Jana Asselman (faculteit Bio-ingenieurswetenschappen) verklaart: “Eerdere studies toonden aan dat longkankercellen afsterven en dat de cholesterol daalt wanneer we dit gen afremmen. Nieuwe potentiële kankertherapieën en de laatste generatie cholesterolremmers werken in op ditzelfde gen. Nu we weten dat ook zeelucht de werking van dit gen afremt, kunnen we verwachten dat zeelucht een gelijkaardig positief effect kan hebben op de gezondheid.”

Categorie:
Provincie:
Tag(s):