woensdag, 1. mei 2019 - 17:34 Update: 01-05-2019 17:34

Patiënt op spoedpost moet eerst zelf ''dokteren''

Patiënt op spoedpost moet eerst zelf ''dokteren''
Foto: fbf
Gent

Een nieuwe zelfmeetkiosk in de wachtzaal van de Spoedgevallendienst van het UZ Gent laat patiënten zelf hun bloeddruk, pols en zuurstofsaturatie meten. Drie minuten duurt de test, dat is kostbare tijd die de verpleegkundige nu extra kan besteden aan de zorg voor de patiënt.

Ook geven de resultaten sneller zicht op ernstige klachten. Het is de eerste keer dat de kiosk gebruikt wordt op een spoedgevallendienst.  

Nuttige wachttijd

Alle volwassen patiënten die zelf naar de Spoedgevallendienst komen, kunnen gebruik maken van de zelfmeetkiosk. Het toestel onderzoekt het een aantal vitale parameters zoals de bloeddruk, pols en zuurstofsaturatie. Nadien stelt vragen over de klachten waarmee je je aanmeldt en mogelijke allergieën. De meetinstrumenten zijn gevalideerd. Je kan het als patiënt dus niet verkeerd doen en het wijst zichzelf uit.

De resultaten verschijnen op een scherm in de triageruimte en in de centrale verpleegpost. Indien de parameters niet goed of verstoord zijn, grijpt een verpleegkundige snel in. Zo gaat er geen kostbare tijd verloren.   

Meer tijd voor de zorg

'De zelfmeetkiosk bespaart de triageverpleegkundige drie minuten kostbare tijd', zegt spoedarts Cathelijne Lyphout. 'Die kan hij of zij gebruiken om extra naar de patiënt te luisteren en zorg toe te dienen. Omdat de resultaten ook live op het scherm komen, kunnen we sneller ernstige klachten oppikken en behandelen.'  

'De patiënt krijgt ook meer verantwoordelijkheid en heeft het gevoel dat hij de wachttijd voor triage nuttig besteedt,' vult adjunct-hoofdverpleegkundige Jeroen Deconinck aan. 'Het toestel levert een briefje af met daarop de resultaten. Dit is ook nuttige informatie voor de patiënt.'

Onderzoeksproject

Het UZ Gent is het eerste ziekenhuis dat de zelfmeetkiosk gebruikt op een spoedgevallendienst. Verschillende poliklinieken gebruiken het toestel al ter voorbereiding van een consultatie. Dr. Lyphout en een multidisciplinair team zullen het komende jaar de voordelen van de kiosk in deze specifieke context verder onderzoeken. Het project krijgt financiering van het innovatiefonds van het UZ Gent.

Categorie:
Provincie: