donderdag, 2. mei 2019 - 14:53

OLVG mag onderdelen Medisch Centrum Slotervaart overnemen

Foto van MC Slotervaart
Foto: Bon
Amsterdam

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) keurt de overname goed van onderdelen van het failliete Medisch Centrum Slotervaart door Stichting OLVG. De overname leidt weliswaar tot een sterkere positie van het OLVG, maar uit onderzoek van de ACM blijkt dat ook zonder de overname de patiënten van MC Slotervaart naar het OLVG (ziekenhuislocatie West) zouden zijn gegaan.

Het MC Slotervaart in Amsterdam ging eind vorig jaar failliet. Onderdelen van het MC Slotervaart zijn toen overgegaan naar omliggende ziekenhuizen. Daardoor bleef de continuïteit van zorg in deze regio op de korte termijn gewaarborgd.

Een groot aantal onderdelen van het MC Slotervaart ging naar het nabijgelegen OLVG (locatie West), zoals de specialismen maag-darm-leverziekten, geriatrie en longziekten. In verband met de noodsituatie gaf de ACM eerder al toestemming om de overname tot stand te brengen onder voorbehoud van een definitief besluit van de ACM. De ACM heeft vervolgens onderzoek gedaan naar de structurele gevolgen van de overname voor patiënten en zorgverzekeraars in Amsterdam.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: ‘Dit was een bijzondere situatie. Door het faillissement van het ziekenhuis moest er met spoed een oplossing  komen voor de patiënten.  Veel partijen hebben samengewerkt om dit te realiseren. De zorgverlening moest doorgaan. Dat staat voor ons ook in zo’n situatie voorop. Tegelijkertijd is het de taak van de ACM om grondig te toetsen wat de gevolgen voor patiënten zijn op de lange termijn.’

Patiënten kiezen na faillissement voor het OLVG

De ACM stelt vast dat de overname van de onderdelen van het MC Slotervaart tot een sterkere positie van het OLVG leidt. Maar het OLVG zou na het faillissement deze sterkere positie ook hebben gekregen, zonder  overname. Het OLVG (locatie West) ligt heel dicht bij het failliete MC Slotervaart. De ACM concludeert dat patiënten zich sowieso voor die onderdelen bij dat ziekenhuis zouden hebben gemeld met hun zorgvraag. Dat blijkt uit het onderzoek van de ACM naar het keuzegedrag van patiënten en uit reistijdenanalyses.