dinsdag, 21. juli 2020 - 15:05 Update: 21-07-2020 18:27

Limburgs ziekenhuis boekt doorbraak in behandeling ernstig zieke coronapatiënten

doordrukstrip-medicijn
Foto: Pixabay/Jarmoluk
Geleen

Een grote, intensieve studie door specialisten van het Limburgse Zuyderland ziekenhuis in Geleen heeft geleid tot een doorbraak in de behandeling van ernstig zieke coronapatiënten. Dit meldt het Zuydeland ziekenhuis dinsdag.

'Tientallen levens gered'

Hierdoor zijn alleen al in Zuyderland tientallen levens gered. Dit baanbrekende nieuws maakte het Zuyderland Medisch Centrum Sittard-Geleen dinsdag tijdens een persconferentie bekend. Het is wereldwijd de eerste wetenschappelijk gepubliceerde studie, die duidelijke positieve resultaten van medicamenteuze behandeling bij COVID-19 aantoont op zowel klinische verbetering als sterfte. Het onderzoek is gepubliceerd in de Annals of the Rheumatic Diseases (ARD), een onderdeel van de British Medical Journal.

Cytokinestorm

Bij ongeveer een kwart van alle coronapatiënten is er sprake van een zogenaamde cytokinestorm, een overdreven reactie van het eigen afweersysteem. De prognose van deze groep patiënten is over het algemeen slecht: ongeveer de helft van deze patiënten overlijdt. De studie onder 172 coronapatiënten met een cytokinestorm toont aan dat behandeling met afweer-onderdrukkende medicijnen – eerst door middel van hoge dosis Prednison, indien nodig gevolgd door Tocilizumab – enorm bevorderende resultaten biedt. 

Drie belangrijkste conclusies onderzoek

De kans op herstel is 79% hoger en treedt gemiddeld zeven dagen eerder op; de kans op overlijden is 65% lager; de kans om op intensive care te moeten worden beademd is zelfs 71% lager. De groep patiënten (86 personen) bij wie de behandelstrategie met afweer-onderdrukkende medicatie is toegepast, is vergeleken met een vergelijkbare groep patiënten (86 personen) die een behandeling volgens standaardnormen heeft ontvangen. Al deze patiënten zijn ruim zestig dagen lang elke dag opgevolgd door hetzelfde team medisch specialisten.

Impact

In Zuyderland kon door deze behandeling bij elke drie behandelde patiënten, één extra leven worden gered. Door middel van dit wetenschappelijk gepubliceerde onderzoek kunnen vanaf nu in grote delen van de wereld waar de coronacrisis nog niet over zijn hoogtepunt heen is, potentieel tienduizenden overlijdens worden voorkomen. Prednison is een goedkoop middel en bovendien over de hele wereld ruimschoots voorhanden.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: