dinsdag, 15. september 2020 - 18:13 Update: 16-09-2020 8:43

Nog nooit zoveel nieuwe corona besmettingen in een dag: 1.379

record-besmettingen-dag
Foto: RIVM
Bilthoven

In de afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 1.379 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19. Dit is het hoogste aantal sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland. Tijdens de eerste golf werd er op 11 april 2020 het hoogst aantal nieuwe besmettingen vastgesteld van totaal 1.309.

Weekoverzicht

'Afgelopen week meldden GGD Gemeentelijke Gezondheidsdiensten 8.265 nieuwe personen die positief testten op COVID-19. De week hiervoor testten nog 5.427 personen positief voor het nieuwe coronavirus. Dit betekent een stijging van ruim 52 procent. Hiermee is er voor de tweede opeenvolgende week een sterke stijging te zien in het aantal meldingen. In de week daarvoor waren dit 3.597 personen, een stijging van bijna 51 procent', zo meldt het RIVM dinsdag.

Grootste stijgingen in leeftijdscategorie 20-29 jaar

Net zoals in de afgelopen weken waren de grootste aantallen positief geteste personen in de leeftijdscategorie 20-29 jaar. In de week van 7 tot en met 13 september lieten 195.545 personen zich testen bij een testlocatie van de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdiensten. In de week hiervoor lieten zich 180.182 personen testen. Van de mensen die zich afgelopen week lieten testen en waarvan de testuitslag bekend is, heeft 3,9% een positieve uitslag. In de week hiervoor was dit 2,8%. De percentages waren het hoogst in de GGD-regio’s Haaglanden (9,1%), Rotterdam-Rijnmond (8,2%) en Amsterdam (8,2%).

Ziekenhuisopnames, intensive care en overlijdens

Van 9 tot en met 15 september zijn 92 mensen bij de GGD’en gemeld die voor COVID-19 opgenomen zijn in het ziekenhuis. Dit is een toename ten opzichte van de gemelde opnames in de week hiervoor (43 patiënten). Deze stijging is ook zichtbaar in registratie van het aantal nieuwe bewezen COVID-19 verpleegafdeling opnames geregistreerd door NICE (144 in de afgelopen week, ten opzichte van 89 in de week ervoor). Het aantal gemelde opnames op de intensive care steeg naar 27. De week hiervoor lag dit aantal op 19. In de afgelopen week zijn 14 overleden COVID-19-patiënten gemeld. In de week ervoor waren dit 17 mensen.  

Setting van besmetting bekend

Bij 25% van de gemelde personen van afgelopen week is de setting van de waarschijnlijke besmetting bekend. Meer dan de helft van de hen raakte thuis besmet. Opvallend is dat het aantal mensen dat waarschijnlijk op het werk en verpleeghuizen besmet is geraakt toeneemt.

COVID-19 in verpleeghuizen

Het aantal meldingen van besmette verpleeghuisbewoners liep afgelopen week op. In de GGD-regio’s Haaglanden, Kennemerland, Rotterdam-Rijnmond en Amsterdam kwamen de afgelopen week de meeste meldingen binnen van positief geteste verpleeghuisbewoners. In het aantal overlijdens is verpleeghuizen is nog geen toename zichtbaar.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal is verder gestegen van 1,17 naar 1,38. Dit betekent dat 100 mensen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus samen leiden tot 138 andere mensen die besmet worden.

Naleven maatregelen blijft dus belangrijk

Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen is het belangrijk dat iedereen zich aan de maatregelen houdt. Houd afstand. Werk vooral thuis. Blijf bij klachten thuis en laat je testen. Was je handen in ieder geval als je thuiskomt, na een toiletbezoek en als je gaat koken. Nies en hoest in je elleboog.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: