donderdag, 24. september 2020 - 11:22 Update: 24-09-2020 11:43

Kwart rokers is in coronatijd meer gaan roken

Foto van sigaret rokende man | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Utrecht

Bijna een kwart van de rokers in Nederland is meer is gaan roken tijdens de coronacrisis. Dit blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut.

Stress

'Slechts ongeveer 1 op de 10 rokers is in deze periode minder gaan roken. Dat veel rokers meer zijn gaan roken is niet verrassend, omdat de coronacrisis bij veel mensen voor stress zorgt', aldus het Trimbos-Instituut. Het is een zorgelijke ontwikkeling die het belang van goede hulp bij stoppen met roken onderstreept.

Stoptober bijna van start

1 oktober gaat de jaarlijkse actie Stoptober weer van start, waarbij rokend Nederland wordt opgeroepen om ten minste 28 dagen niet te roken. Speciaal hiervoor heeft het Trimbos-instituut onderzoek onder rokers in Nederland gedaan. Uit het onderzoek blijkt dat 84% van de Nederlandse rokers bekend is met Stoptober. In 2019 waren er bijna 3 miljoen volwassen rokers in Nederland.

Meer motivatie

9% van de Nederlandse rokers is van plan om in 2020 mee te doen aan Stoptober. Ruim de helft van deze mensen is door de coronacrisis meer gemotiveerd geraakt om te stoppen met roken. Bijvoorbeeld omdat ze erg bezorgd zijn om het coronavirus te hebben of te krijgen (30%), omdat ze erg bezorgd zijn dat vrienden of familieleden het coronavirus krijgen (34%), omdat ze bang zijn een lager inkomen te krijgen door de coronacrisis (22%) of omdat ze veel stress ervaren door de coronacrisis (16%).

Roken en COVID-19

Rokers hebben minder goede afweer in hun longen. Rokers zijn daarom gevoeliger voor virusinfecties en dus waarschijnlijk ook voor het coronavirus. Eenmaal besmet lopen rokers groter risico om ernstig ziek te worden. Rokers hebben ook meer kans de ziekte te verspreiden omdat ze meer hoesten.

Samen stoppen met roken werkt

1 oktober is inmiddels uitgegroeid tot een groot nationaal stopmoment, groter dan 1 januari. Samen stoppen werkt. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een succesvolle stoppoging met Stoptober vijf keer zo groot is als wanneer rokers alleen zouden stoppen. Stoptober werkt omdat rokers het gevoel hebben dat ze niet alleen staan. Ook zijn 28 dagen een overzichtelijke periode. Het is kort genoeg om vol te kunnen houden, en lang genoeg om de positieve effecten van het stoppen te ervaren en je gedrag aan te passen. Stoptober ondersteunt rokers bij hun stoppoging via de gratis app, gratis magazine, berichten op sociale media, Stoptober.tv en met een gratis inspirerend Webinar dat op 28 september wordt gehouden.

Stoptober

Stoptober is een initiatief van KWF, Hartstichting, Longfonds, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Trimbos-Instituut, GGD GHOR Nederland, en Stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij Nederland.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie:
Tag(s):