maandag, 21. december 2020 - 17:20 Update: 21-12-2020 17:38

Bloedbeeld COVID-19-patiënt kan ernstig verloop voorspellen

bloed-onderzoek
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Nijmegen

Het bloedbeeld van een COVID-19-patiënt voorspelt vrij nauwkeurig of de ziekte ernstig gaat verlopen of niet. 'Dit maakt het voor zorgverleners makkelijker om een inschatting van het verwachte ziektebeeld te geven', zo meldt het Radboudumc dat een internationaal onderzoek hiernaar heeft geleid.

Bloedbeeldbepaling (hemocytometrie)

'Deze studie, uitgevoerd in elf ziekenhuizen, is nu gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift eLife', aldus het Radboudumc. Bij patiënten die met een COVID-19-infectie in het ziekenhuis komen, wordt vaak een bloedbeeldbepaling (hemocytometrie) gedaan op de spoedeisende hulp en tijdens opname. 

'Specifieke veranderingen in circulerende bloedcellen'

COVID-19 gaat gepaard met specifieke veranderingen in circulerende bloedcellen die worden gemeten tijdens een bloedbeeldbepaling. Deze veranderingen in circulerende bloedcellen zijn gebruikt om een algoritme te maken met een voorspellende waarde. De bloedbeeldbepaling blijkt het verloop van COVID-19 beter te voorspellen dan de bloedbeeldparameters die tot nu toe gebruikt worden. De betrouwbaarheid loopt op tot 93% na zes dagen.

Ziekteverloop voorspellen

Aan de hand van de bloedbeeldbepaling wilden de onderzoekers weten of is te voorspellen of een opgenomen COVID-19-patiënt ernstig ziek zal worden en behandeling op de Intensive Care nodig heeft. Ze onderzochten hiervoor de gegevens van 982 volwassen patiënten in elf verschillende ziekenhuizen in heel Europa. En dat bleek te kunnen: specifieke veranderingen in de bloedcellen van COVID-19-patiënten bleken te kunnen aangeven of een ernstig verloop verwacht werd.

Nieuwe laboratoriumtechnieken

Door nieuwe laboratoriumtechnieken kan men beter zien of afweercellen in het bloed geactiveerd zijn. Juist deze geactiveerde immuuncellen bleken meer aanwezig te zijn bij COVID-19-patiënten met een ernstig verloop, en ook al tijdens de vroege fase van de ziekte. In een tweede onderzoekspopulatie hebben de onderzoekers de waarde van de prognostische score kunnen bevestigen.

Goedkoop en beschikbaar

Internist-infectioloog en hoofdonderzoeker André van der Ven legt uit: 'Een bloedbeeldbepaling is volledig geautomatiseerd, goedkoop, onmiddellijk beschikbaar en één van de meest aangevraagde laboratoriumbepalingen in de hele wereld. Bloedbeeldbepalingen worden routinematig aangevraagd bij COVID-19-patiënten die zich in het ziekenhuis presenteren'.

'Zorgmedewerkers helpen bij bepalen verdere behandeling'

'Door gebruik van bepaalde technieken kan het karakter van bepaalde bloedcellen beter bepaald worden en zodoende hebben we een betrouwbare prognostische score kunnen ontwikkelen. Deze score geeft een goed inzicht of een ernstig verloop verwacht kan worden en dit kan zorgmedewerkers helpen bij het bepalen van de verdere behandeling', aldus Van der Ven.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: