dinsdag, 23. februari 2021 - 11:43

Mate waarin arts en patiënt samen beslissen over een behandeling nauwelijks veranderd

Foto van arts met computer
Foto: PX
Utrecht

De mate waarin arts en patiënt samen beslissen is in de periode 2016-2020 nauwelijks veranderd. Dit blijkt uit onderzoek binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel. Gezamenlijke besluitvorming omvat verschillende aspecten: betrokkenheid van arts en patiënt, informatie delen met patiënt en vice versa, het bespreken van de voorkeuren van een arts en de patiënt, en het instemmen van arts en patiënt met een uiteindelijke beslissing.

Gezamenlijke besluitvorming draagt bij aan patiëntgerichte zorg, wat een indicator is voor de kwaliteit van zorg. Kwaliteit is, naast betaalbaarheid en toegankelijkheid, een belangrijke pijler van de Nederlandse zorg. Jaarlijks meet het Nivel hoe patiënten de gezamenlijke besluitvorming ervaren.

Over het onderzoek

De data zijn afkomstig uit vragenlijstonderzoek binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel uit de jaren 2016 tot en met 2020. Elk jaar in november ontvangt een steekproef (N=1.500), representatief naar leeftijd en geslacht voor de bevolking van 18 jaar en ouder, een vragenlijst (schriftelijk en online) met onder andere vragen over gezamenlijke besluitvorming. De resultaten voor 2020 zijn gebaseerd op de antwoorden van 701 respondenten (respons van 47%).

Categorie:
Provincie: