vrijdag, 8. oktober 2021 - 9:19

In september opnieuw oversterfte

kist in crematorium
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

In september overleden wekelijks meer mensen dan verwacht. Er was oversterfte in vier van de vijf weken van september. In week 39 (27 september tot en met 3 oktober 2021) overleden naar schatting bijna 3100 mensen. Dat zijn er ongeveer 300 meer dan verwacht voor deze periode. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

In de periode week 35 tot en met 39 lag de sterfte boven de verwachte sterfte en was er oversterfte in vier van de vijf weken. In augustus lag de sterfte ook boven de verwachte sterfte en was er in twee van de vier weken oversterfte. De schatting voor de laatste week van september (week 39) ligt ongeveer 300 sterfgevallen boven de verwachting en buiten het interval van gewoonlijke fluctuaties (op basis van de schatting is er dus oversterfte). Het RIVM registreerde 20 overleden COVID-19-patiënten in week 39 (stand 5 oktober).

Sterfte bij Wlz-zorggebruikers gelijk gebleven

In september lag de wekelijkse sterfte zowel voor mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg (Wlz) als voor de overige bevolking boven de verwachte sterfte. Er overleden bijna 300 Wlz-zorggebruikers en ongeveer 750 niet-Wlz-zorggebruikers meer dan verwacht voor deze periode. De schatting van week 39 ligt bij Wlz-zorggebruikers net boven verwacht, voor de overige bevolking ruim boven verwacht en is er oversterfte. Er overleden in week 39 ongeveer 1 050 Wlz-zorggebruikers, zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen. In de overige bevolking overleden ongeveer 2 050 mensen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):