vrijdag, 10. december 2021 - 20:30 Update: 10-12-2021 20:37

Ook coronavaccinatie voor kinderen van 5 tot 12 jaar mogelijk

vleermuis-knutselen-kind
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Den Haag

Kinderen van 5 tot en met 11 jaar kunnen een coronavaccinatie krijgen. Hiermee volgt het kabinet het advies van de Gezondheidsraad van vrijdag.

Uitnodigingen tweede helft januari verstuurd

'Het gaat om alle kinderen in deze leeftijdsgroep. De uitnodigingen voor vaccinatie met een aangepaste, lagere dosering van het Pfizer-vaccin worden naar verwachting vanaf de tweede helft van januari verstuurd', zo meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vrijdag.

Ouders beslissen

Eerder deze week adviseerde de Gezondheidsraad al om kinderen van deze leeftijdsgroep met een verhoogd medisch risico een vaccinatie aan te bieden. Het is bij kinderen onder de 12 aan de ouders om te beslissen of ze hun kind willen laten vaccineren. 

Milde klachten bij kinderen

Kinderen krijgen over het algemeen milde klachten bij een infectie met het coronavirus. Toch constateert de Gezondheidsraad dat bij een hele kleine groep wel degelijk leidt tot ernstige klachten waardoor ziekenhuisopname nodig kan zijn. Ook ontwikkelt COVID-19 zich bij een kleine groep kinderen tot Multisystem Inflammatory Syndrome Children (MIS-C). Dit is een specifieke complicatie van het coronavirus waarbij een zeer ernstige ontstekingsreactie  in de organen optreedt.

Directe gezondheidswinst bij vaccinatie

Een vaccinatie geeft een directe gezondheidswinst volgens de Gezondheidsraad. Het belangrijkste argument van de Gezondheidsraad is dat vaccinatie kan voorkomen dat een kleine groep kinderen ernstige COVID-19 en MIS-C krijgt. Daarnaast benoemt de Gezondheidsraad in het advies dat vaccinatie waarschijnlijk ook voorkomt dat kinderen langdurige klachten houden na een SARS-CoV-2-infectie (Long COVID). 

Sport, school en sociale contacten

Als indirect voordeel voor de kinderen noemt de Gezondheidsraad het voorkomen van het wegvallen van bijvoorbeeld, sport, school en sociale contacten. Dit kan leiden tot een slechtere gezondheid en sociaal-emotionele ontwikkeling en leerachterstanden. Deze optelsom is voor de Gezondheidsraad de reden om te adviseren kinderen in deze leeftijdsgroep een vaccinatie aan te bieden.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: