vrijdag, 12. februari 2016 - 10:06 Update: 12-02-2016 10:09

Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling Jheronimus Bosch

Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling Jheronimus Bosch
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Bosch

Vandaag, vrijdag 12 februari, opent koning Willem-Alexander de tentoonstelling ‘Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie’ in Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch. Dit meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) van het Koninklijk Huis.

St. Jan Basiliek

'Voorafgaand aan de officiële opening vindt een bijeenkomst plaats in de Kathedrale Basiliek van St. Jan en is er een publieksprogramma op de Parade', aldus de RVD.

Jheronimus – of Jeroen - Bosch werd rond 1450 als Jheronimus van Aken geboren in ‘s-Hertogenbosch, waaraan hij zijn artiestennaam Bosch ontleende. Dit jaar is het 500 jaar geleden dat Jheronimus Bosch is overleden. 

Om die reden wordt de kunstenaar gedurende het gehele jaar herdacht en geëerd met de culturele manifestatie Jheronimus Bosch 500. Naast de tentoonstelling in Het Noordbrabants Museum worden er in ’s-Hertogenbosch en elders in Noord-Brabant ruim 90 culturele evenementen en projecten georganiseerd.

De tentoonstelling ‘Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie’ brengt het merendeel van de werken van de middeleeuwse kunstenaar uit binnen- en buitenland bij elkaar. De tekeningen en panelen van Bosch zijn bekend vanwege de duivelse figuren, monsters, engelen en heiligen. 

Zijn werk kenmerkt zich door illusies en hallucinaties, waarmee hij thema’s van zijn tijd verbeeldde: verleiding, zonde en rekenschap. Gemaakt in de periode rond 1500, de overgang tussen middeleeuwen en renaissance, weerspiegelen de schilderijen en tekeningen de relatie tussen de mens, zijn omgeving en zijn schepper.

Categorie:
Provincie: